Mag ik mijn koophuis verhuren?

Mag ik mijn koophuis verhuren? Ik heb een nieuwe woning, maar raak m'n oude niet kwijt.

Een half jaar geleden kocht ik een nieuwe woning, helaas lukt het maar niet mijn oude huis kwijt te raken. Nu wil ik om dubbele lasten te vermijden deze verhuren. Alleen hoor ik dat daarvoor toestemming van de bank nodig is. Klopt dat?

Inderdaad eisen vrijwel alle hypotheekverstrekkers vooraf toestemming van de huiseigenaar als hij zijn oude woning wil verhuren. Dat valt na te lezen in uw hypotheekakte. Reden daarvoor is dat een woning met huurders erin het pand minder waard maakt voor de bank.

Doorgaans gaan huurders minder zorgvuldig om met een woning dan eigenaren, bovendien genieten huurders in ons land uitgebreide bescherming. Aangezien het huurrecht geen tijdelijke contracten mogelijk maakt (verhuurders kunnen die wel opstellen, maar rechtsgeldig zijn ze niet), is het in praktijk heel moeilijk om onwillige huurders te verwijderen. Dat is nadelig voor de hypotheekverstrekker voor wie de woning immers onderpand is voor het geval u in financiële problemen raakt.

Zelden toestemming

Uit een rondgang van Geld & Recht blijkt dat geen van de grote hypotheekverstrekkers die toestemming verleent of slechts in uitzonderingsgevallen. Dat zeggen grootste hypotheekverlener Rabobank (26 procent martkaandeel), ING/Postbank (16 procent), ABN AMRO (circa 15 procent), SNS Bank (8 procent) en Aegon. Zo'n uitzondering maakt ABN alleen bij tijdelijk verblijf in het buitenland of ter korte overbrugging. De kredietcrisis is voor geen van de geldverstrekkers reden om soepeler te zijn.

Geen hypotheekrenteaftrek

Behalve dat banken niet of zelden meewerken, is er nog een nadelige factor: de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente van het verhuurde huis mag niet worden afgetrokken voor de inkomensbelasting. Dat maakt verhuur minder aantrekkelijk.

Deze complicaties ten spijt kunt u uiteraard proberen uw huis te verhuren. Weliswaar wijzen verhuurbemiddelaars als Direct Wonen en Rots-Vast huiseigenaren op de verplichting bij de bank toestemming te vragen, zij controleren niet of dit ook gebeurt. ,,Dat is de eigen verantwoordelijkheid van de eigenaar," laten bemiddelaars weten.

Expats

Volgens de verhuurbemiddelaars is de kans zeer gering dat huurders aan het einde van de looptijd het huis niet uitwillen. Dat is mogelijk door voor tijdelijke woonruimte ook tijdelijke huurders te zoeken. ,,Dat doen we door tijdelijke woonruimte zoveel mogelijk aan tijdelijke huurders, bijvoorbeeld expats, te slijten”, zegt Valérie Bakker van Rots-Vast Groep.

Garanties dat huurders niet moeilijk doen zijn er echter niet. Gebruik verhuur van uw woning dan ook alleen als noodoplossing. Volgens Direct Wonen zijn er wel degelijk een aantal hypotheekverstrekkers, zei het niet de grote, die soepel omgaan met de toestemmingsverplichting.

7 Comments

Door David (niet gecontroleerd) op zo, 23-6-2019 - 14:59

Of ik mijn koophuis verhuren mag, vroeg ik mezelf voor een tijdje ook af. Ik ben blij dat ik de stap heb genomen het toch te doen. De huurders doen helemaal niet moeilijk.

Door Huurstra (niet gecontroleerd) op wo, 31-10-2018 - 23:20

je koophuis verhuren is soms geen gemakkelijke stap. Daarom is het belangrijk dat je goed geinformeert bent alvorens zo een grote stap te maken. Het beste tot nu toe is om contact op te nemen met de bank.

Door Huurder (niet gecontroleerd) op di, 30-10-2018 - 17:00

Hi,

Leuk dat je dit online plaatst. Want ik bekijk al een mooie periode mijn huis te verhuren. Maar de vraag is nu hoe kan ik mijn huis verhuren Ik heb dit artikel gelezen en heeft me een hele eind geholpen hoe ik bepaalde zaken moet aanpakken.

Door Huis huren (niet gecontroleerd) op vr, 31-8-2018 - 03:33

Huurders gaan idd minder zorgvuldig om met andermans goed, maar ik zal toch zo af en toe mijn huis verhuren Ik verhuur mijn huis al om en bij anderhalf jaar en heb tot nu toe gelukkig niets te klagen.

Door Doris (niet gecontroleerd) op do, 16-2-2017 - 05:00

Wat als je een koophuis verhuurt zonder toestemming vd bank, de bank hier achter komt en aangeeft dat het huis via de leegstandswet tijdelijk te huur moet worden aangeboden en tevens te koop moet worden geplaatst, omdat de bank denkt dat je de hypotheekkosten niet zal kunnen dragen in de toekomst en op deze manier wilt voorkomen dat de hypotheekkosten straks niet meer betaald zullen worden. Van achterstallige of té late hypotheekbetalingen is nooit sprake geweest, bovendien is er geen sprake van een situatie waarbij deze kosten niet meer voldaan zouden kunnen worden, zowel vanuit de huurder als vanuit de eigenaar. Mag de geldverstrekker eisen dat je ondanks een gezonde financiële (verhuur)situatie het huis te koop aanbiedt en verhuurt aan een tijdelijk huurder?

Door Jack (niet gecontroleerd) op wo, 4-1-2017 - 12:10

Dan gaat het huis tegen de vlakte.

Door benieuwd (niet gecontroleerd) op do, 1-12-2016 - 10:48

Wat ik graag zou willen weten is, wat kunnen de gevolgen zijn als men een huis verhuurd zonder dat de geldverstrekker hier weet van heeft?