Meer duurzaamheid bij hypotheken

Steeds meer hypotheken hebben duurzaamheidselementen. Zo waren er twee jaar geleden vijf hypotheken met energielabelkorting op de rente. Nu zijn dat er elf.

Dat blijkt uit het SpecialItem Hypotheken van onderzoeksbureau MoneyView. In twee jaar tijd is ook het aanbod van een energiebespaarbudget toegenomen. Bij 41 van de 54 hypotheken kan zo'n energiebespaarbudget worden gesloten. Dat is zeventien procent meer dan twee jaar geleden.

Lagere rente
Daarnaast is er nog een tweede manier waarmee banken verduurzaming stimuleren, namelijk een speciaal hypotheekdeel met een lagere rente voor duurzame maatregelen. Dit is bij twaalf banken mogelijk. Het hypotheekdeel met de lagere rente wordt afgesloten in combinatie met de gewone hypotheek. Het minimale bedrag van deze verduurzamingshypotheek loopt uiteen van nul tot tienduizend euro. De maximale hoogte is ongeveer vijfentwintig duizend euro. De rente voor de verduurzamingshypotheek bedraagt minder dan een procent. De reguliere hypotheekrente ligt bij dezelfde banken tussen de anderhalf en twee procent.

Bron(nen):