Rente koop op afbetaling verlaagd

Getty Images

De rente voor koop op afbetaling is tot maart 2021 verlaagd naar 10 procent. De rente was altijd 14 procent. Deze maatregel geldt zowel voor kopen op afbetaling als voor rood staan bij de bank en gespreid betalen via de creditcard. De overheid probeert hiermee de financiële gevolgen van de coronacrisis wat te verlichten.

Voor de coronacrisis uitbrak, liet minister van Financiën Wopke Hoekstra al weten dat hij vindt dat te veel mensen producten op afbetaling kopen. Toen gaf hij webwinkels nog een jaar de tijd om zelf iets te doen aan de bescherming van financieel kwetsbare mensen. Zou er gedurende dit jaar niets veranderen, dan was Hoekstra van plan in te grijpen. De coronacrisis heeft dat proces wellicht versneld. 

Rood staan en creditcard

De renteverlaging geldt niet alleen voor kopen op afbetaling. Ook rood staan bij de bank en gespreid betalen met de creditcard wordt ‘goedkoper’. Voor beide vormen van financiering werden tot nu toe rentepercentages van rond de 14 procent gerekend. Tot maart 2021 mag de rente niet meer dan 10 procent bedragen. 

Kapotte wasmachine

Het ministerie van Financiën wil voorkomen dat huishoudens met een plotseling veel lager inkomen niet in de financiële problemen komen door bijvoorbeeld een kapotte wasmachine. Maar, stellen schuldhulpverleners, alleen vanwege een kapotte wasmachine belanden mensen niet zo gauw in de schulden. Om maar even bij het voorbeeld van de kapotte wasmachine te blijven: voor een wasmachine op afbetaling betaalde de consument voorheen zo’n 14 procent rente over het aankoopbedrag. Bij een aankoopbedrag van 500 euro gaat het dan om 70 euro aan rente. Uitgesmeerd over 10 termijnen is dat 7 euro per maand. Met een rente van 10 procent wordt dat 5 euro per maand – inderdaad niet meteen een bedrag waardoor iemand zwaar in de schulden komt. 

Opeenstapeling schulden

Volgens NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening hebben de financieel meest kwetsbare mensen vaak te maken hebben met een opeenstapeling van verschillende schulden. Het gaat dan onder meer om belastingschulden, huurschulden en schulden bij de energieleverancier, de zorgverzekeraar en de telecomaanbieder. De schulden vanwege het kopen op krediet zijn dan meestal maar een klein deel van de totale schuldenberg. Ook is het maar een kleine groep mensen die juist vanwege kopen op afbetaling wegzakt in een moeras van financiële ellende, stelt NVVK.

Meer financiële stress door corona

Veel mensen voelen financiële stress als gevolg van de coronacrisis en vooral flexwerkers en zelfstandigen ervaren daadwerkelijk een terugval in hun inkomen. De overheid neemt allerlei maatregelen om mensen met financiële problemen te helpen. Heeft u financiële problemen of bent u bang dat u in de financiële problemen komt, trek dan zo snel mogelijk aan de bel. Hoe eerder u namelijk – al dan niet met hulp – ingrijpt, hoe groter de kans dat u er snel weer bovenop komt. Op de website van het NIBUD vindt u een uitgebreide special over geld en corona. U vindt onder meer informatie over het maken van een overzichtelijk financieel stappenplan, snelle manieren om te besparen, waar u aan kunt kloppen als u hulp nodig heeft en welke maatregelen de overheid neemt en al heeft genomen. 

Bronnen:
NOS.nl
RTL Nieuws
NIBUD

Auteur