Subsidieregeling voor verduurzamen weer geopend

Verduurzamen
Getty Images

Per 24 januari is de subsidiepot voor verduurzamen van de eigen woning weer gevuld. Dit jaar heeft het Rijk 350 miljoen euro beschikbaar voor diverse energiebesparende maatregelen. Lees welke subsidies voor je klaar liggen, ook als je vorig jaar maatregelen hebt genomen.

Woningeigenaren die hun hoofdverblijf verduurzamen kunnen gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Bij onderstaande vijf maatregelen krijg je in 2023 een deel van de kosten terug.

1. Isolatiemaatregelen

\Vanaf dit jaar krijg je al subsidie bij één isolatiemaatregel. Je krijgt dan ongeveer 15% van de kosten vergoed. Kies je binnen 24 maanden voor een tweede isolatiemaatregel, dan wordt de vergoeding verdubbeld naar 30%. 

Voor de ISDE-subsidie zijn 5 typen isolatiemaatregelen gespecificeerd: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, bodem- of vloerisolatie, dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie en glasisolatie. Een voorwaarde voor de subsidie is dat een bouwinstallatiebedrijf de uitvoering doet.

2. Elektrische kookplaat    

Kook je nog op gas, maar is jouw woning aangesloten warmtedistributienet. Dan kan je vergoeding van €400,- krijgen voor de aanschaf van een elektrische kookplaat, een extra groep in de meterkast en het aanleggen van elektraleidingen richting de keuken.

3. Warmtepomp

Ook als je de cv-ketel door een nieuwe (hybride)warmtepomp krijg je subsidie. De hoogte van subsidiebedrag hangt af van het merk en type warmtepomp dat je kiest. Dit loopt uiteen van €500,- tot €10.000,-. 

4. Zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit collectoren en een boilervat. Zo verwarm je water door middel van zonlicht. Afhankelijk van het merk en type krijg je tussen €500,- en €4.000,- subsidie.

5. Aansluiting op een warmtenet

Ligt er in jouw wijk een warmtenet, bijvoorbeeld stadsverwarming of blokverwarming, dan kun je eenmalig € 3.325,- subsidie krijgen als je jouw woning hierop laat aansluiten. 

Per energiebesparende maatregel gelden specifieke voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie. Deze vind je hier. Heb je vorig jaar maatregelen genomen, maar nog geen subsidie aangevraagd? Dan kun je dat dit jaar vaak alsnog doen.

Met deze subsidieregeling wil het Rijk de verduurzaming van woningen stimuleren. Maar er zijn meer redenen waarom nu verduurzamen interessant is:

●    Lagere energielasten
●    Hogere waarde van de woning.
●    Bijdragen aan het milieu.
●    Meer luxe en comfort
●    Rente-aftrek voor de financiering van energiebesparende maatregelen.

De meeste banken zien dit ook en bieden voordelen aan door korting op de hypotheekrente en energiebespaarbudget beschikbaar te stellen. Ook is het mogelijk om je overwaarde in te zetten om te verduurzamen, zonder dat het je extra maandlasten oplevert. 

Wil jij ook jouw woning verduurzamen, maar liever je spaargeld behouden, dan is een financiering met de hypotheek een interessante optie. Bereken hier wat voor jou mogelijk is.

Auteur 
  • Roel van Oirschot