Test: de beste lening

De rente staat laag, dus lenen is minder duur dan in het verleden. De rentepercentages en voorwaarden van leningen verschillen natuurlijk van bank tot bank. Voor een doorlopende krediet is ABN Amro de beste, voor een persoonlijke lening ABN Amro en ING.

Dit blijkt uit het Special Item van MoneyView. De onderzoekers namen 24 doorlopende kredieten en 23 persoonlijke leningen onder de loep. Ze onderzochten de voorwaarden en de prijs. Bij de voorwaarden is onder andere gekeken naar de hoogte van de maximale kredietlimiet, de aanwezigheid van een overlijdensrisicoverzekering en de vraag of de bank kijkt naar het bestedingsdoel van de lening.

Bij doorlopende kredieten is daarnaast gekeken of internetbankieren tot de mogelijkheid behoort, of geld kan worden opgenomen met de bankpas en hoe hoog de minimale aflospercentage zijn. De onderzoekers keken bij persoonlijke lening naar de kosten van vervroegd aflossen en de looptijd. Bij het doorlopend krediet komen twee leningen van ABN Amro als beste uit de bus: het Flexibel Krediet en het Flexibel Hypotheek Krediet. Bij de persoonlijke leningen scoren de ABN Amro Persoonlijke Lening en de ING Persoonlijke Lening het beste op de voorwaarden.

Voordeligste

Op het aspect Prijs zijn de voordeligste doorlopende kredieten Directea Doorlopend Krediet en Freo Doorlopend Krediet. Voor Freo is het al de vijfde keer op rij dat deze als voordeligste uit de test komt. Bij persoonlijke leningen komen Defam Huiseigenaar Persoonlijke Lening Premium en Freo Persoonlijke Lening als voordeligste uit de test. Ook hier is Freo al vijf jaar op rij de voordeligste.

Rente

MoneyView heeft de hoogte van de rentepercentage over de afgelopen tien jaar onderzocht. Rond 2009 stond stond de rente op het hoogste peil. Dit kwam vooral doordat de ECB de rente in 2008 tot 4,25% opschroefde. Na 2009 begonnen de rentetarieven te dalen, eerst bij de hogere leenbedragen, later ook bij kleinere leningen. Oorzaak is de daling van de ECB-rente tot 1%. Na een kortstondige verhoging daalde de rente verder, in het voetspoor van de ECB-rente die tot 0,05% is gedaald. Opmerkelijk is daarnaast een flinke daling bij het laagste leenbedrag (€5000) in 2013. De verklaring hiervoor is dat in dat jaar Interbank van de markt verdween. Deze organisatie had een aantal merken, zoals Eurofintus, Finata en Voordeelbank, die voor een lening van €5000 een hoge rente rekenden. Na het verdwijnen van deze merken daalde de gemiddelde rente.

Vergelijkt u liever zelf leningen? Dat kan met de vergelijker op PlusOnline >>