Veel animo voor oversluiten door oplopende rente

De coronacrisis zorgt momenteel voor een piek aan hypotheekaanvragen, met name voor oversluiten. Door de licht oplopende hypotheekrente komen veel huizenbezitters in actie.

Vorige week is een recordaantal van ruim 18.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dit na het toch al niet geringe aantal van 15.000 aanvragen de week daarvoor. Dit is ruim een derde meer dan normaal in een normale week. Dit blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

De afgelopen weken waren alles behalve normaal. Deze piek in hypotheekaanvragen is dan ook niet los te zien van de coronacrisis. Voor het eerst in lange tijd stijgt namelijk de hypotheekrente. Vorige week verhoogden 20 geldverstrekkers de hypotheekrente. Daarmee volgen ze de oplopende kapitaalmarktrente. 

Lange termijn leningen worden duurder nu bedrijven moeite kunnen krijgen met hun schuldenlast en banken kredietverliezen verwachten. Ook overheden steken zich dieper in de schulden om de economie te ondersteunen. 

De Europese Centrale Bank (ECB) staat klaar met een pakket maatregelen om geld in de economie te pompen. De vraag is of dit voldoende is om de rentes te blijven drukken. We verwachten dat het beeld van stijgende rentes voorlopig blijft. Zeker nu de coronamaatregelen eerder toenemen dan ze worden afgebouwd.

De stijgende hypotheekrente is voor veel huizenbezitters reden om de hypotheek over te sluiten. Bereken vrijblijvend of oversluiten voordelig is en wat uw mogelijkheden zijn.

Nu oversluiten biedt de zekerheid van een blijvend lage hypotheekrente. Dit kan welkom zijn in een tijd dat er veel onzeker is. Wanneer deze onzekerheid uw werk of inkomen betreft, dan is dat ook reden om nu in actie te komen. Bij werkloosheid of inkomensverlies is oversluiten misschien niet meer mogelijk binnen de hypotheeknormen. Dan kijken we vooral naar flexwerkers en ondernemers die momenteel hard geraakt worden.

Je ziet ook dat huizenbezitters andere aanpassingen aan de hypotheek naar voren halen, zoals overwaarde verzilveren. Ook daarbij geldt dat de mogelijkheden nu nog ruim zijn en de hypotheekrente laag.

Genoeg redenen om naar uw hypotheek te kijken. En met het sociale leven op een laag pitje is hier voldoende tijd voor. 

Ook in tijden van corona kunt u gewoon uw aanvraag bij ons starten. Als hypotheekpartner van PlusOnline hebben we veel ervaring met het bieden van hypotheekoplossingen voor 55-plussers. Start vrijblijvend uw hypotheekaanvraag voor aankoop, verzilveren of oversluiten.