Voordeel oversluiten hypotheek nog vaak onbenut

Vraag van de week

Veel huizenbezitters kunnen besparen op de maandlasten door de hypotheek over te sluiten. Dalende hypotheekrentes en gestegen huizenprijzen bieden kansen voor oversluiters in 2021.

8 op 10 huizenbezitters laat voordeel oversluiten onbenut
Vorig jaar heeft een record aantal huizenbezitters de hypotheek overgesloten. Het Hypotheken Data Netwerk, dat vrijwel alle hypotheekaanvragen registreert, kwam uit op ruim 110.000 oversluiters.

 

Toch kan nog altijd 8 op de 10 huizenbezitters besparen op de maandlasten door de hypotheek over te sluiten. De besparing kan daarbij oplopen van enkele tientjes tot honderden euro’s per maand.

 

Dit concludeert Nationale Nederlanden na de doorrekening van 10.000 klantsituaties. De geldverstrekker voorspelt dat de vraag naar hypotheek oversluiten ook in 2021 groot blijft.

 

Ideaal ‘oversluit-klimaat’ door dalende hypotheekrentes en stijgende huizenprijzen

Aan het begin van 2021 is het klimaat voor oversluiten ideaal. De eerste weken van het jaar is de hypotheekrente nog verder gedaald. Dit zorgt onder andere voor een nieuwe laagterecord voor de 20 jaar vast rente.

 

Daarnaast kan door de stijgende huizenprijzen en/of aflossing, de hypotheek in een lagere risicoklasse komen. Dit geeft bij veel banken toegang tot rentekorting.

 

Een lagere hypotheekrente zorgt voor groter verschil tussen de oude en nieuwe rente en daarmee een grotere besparing.

 

Met deze kosten moet u rekening

Oversluiten is pas interessant als de besparing opweegt tegen de kosten. Bij oversluiten moet u rekening houden met kosten voor advies, notaris, taxatie en de eventuele boeterente. Een nieuw jaar betekent ook dat u weer een nieuw deel boetevrij mag aflossen. Ook zijn er mogelijkheden om bij overwaarde, de oversluitkosten in de hypotheek op te nemen.

 

Benieuwd of oversluiten voor u voordelig is en wat uw nieuwe maandlasten worden? Vraag vrijblijvend een oversluitrapport aan.