Weinig hypotheken staan vakantiehuur toe

Een huiseigenaar die zijn woning kortstondig wil verhuren, bijvoorbeeld via Airbnb, moet er rekening mee houden dat de bank tijdelijk verhuren niet zonder meer toestaat. Bij verreweg de meeste hypotheken (ongeveer tachtig procent) is verhuur aan toeristen uitgesloten in de hypotheekvoorwaarden.

Dit blijkt uit onderzoek van MoneyView, dat is gepubliceerd in het SpecialItem Hypotheken. Bij vijftien procent van de hypotheken moet de eigenaar vooraf toestemming vragen en bij slechts vijf procent is deze vorm van verhuur in principe toegestaan. In het uiterste geval kan het verhuren tegen de regels leiden tot het direct opeisen van de lening door de bank of zelfs executieverkoop.

Ook bij andere vormen van verhuur staan banken niet te trappelen om mee te werken. Negentig procent wijst verhuur af bij proefsamenwonen of pensionering. In dat laatste geval gaat de eigenaar elders wonen en verhuurt hij de woning.

Buitenlandse baan

Alleen bij tijdelijk verblijf in het buitenland vanwege het aanvaarden van een baan, werkt meer dan de helft van de banken wel mee bij verhuur. In het verhuurcontract moet dan wel een speciale clausule zijn opgenomen.
MoneyView adviseert een huiseigenaar die zijn huis tijdelijk of voor langere tijd wil verhuren, de hypotheekvoorwaarden goed te lezen, want de consequenties kunnen verstrekkend zijn.

Bron: www.moneyview.nl/docs/MVPersberichten/2017/Persbericht_Special%20Hypotheken_Huiseigenaren%20moeten%20oppassen%20bij%20verhuur.pdf, www.moneyview.nl/docs/specialitem/2017/10.%20Hypotheken/SI-87_Hypotheken_10-2017_A.pdf