10 tips voor beter contact met iemand met dementie

In een Amerikaans onderzoek werden de gesprekken bekeken tussen echtparen waarvan de ene partner dementie had, en de andere niet. Er kwamen 10 tips uit naar voren die voor echtparen nuttig zijn, maar ook voor anderen.

Tip 1: Vertel de kleine nieuwtjes van de dag

Vertel over familie en bekenden en neem de plannen van de dag door. Als u dit soort prietpraat lastig vindt, kunt u ook aanleren om uw gedachten hardop uit te spreken. Zo kunt u toch een gesprek op gang houden.

Tip 2: Laat stiltes vallen

Laat stiltes vallen, zodat degene met dementie de kans krijgt om te reageren of  op zijn of haar eigen manier te reageren.

Tip 3: Stel vragen

Bijvoorbeeld over een onderwerp waar de ander graag over spreekt.

Tip 4: Praten is niet zaligmakend

Contact hoeft niet altijd de vorm van een gesprek te hebben. Mensen met dementie vinden het ook vaak prettig om op andere manieren te ‘praten’. Zingen bijvoorbeeld, of gewoon stil bij elkaar zitten.

Tip 5: Fouten zijn niet erg

Accepteer dat niet alles in een gesprek hoeft te kloppen. Kies ervoor om het gesprek door te laten gaan, zonder de hele tijd de fouten te herstellen.

Tip 6: Haal samen herinneringen op

Zoek naar de herinneringen waar u het samen over kunt hebben. Gebruik eventueel foto’s of muziek om herinneringen levendiger te maken.

Tip 7: Verwacht niet altijd een reactie

Misschien krijgt u weinig reactie als u een verhaal vertelt. Het kan zijn dat de details moeilijk te begrijpen zijn, maar dat hij of zij toch luistert naar uw verhaal.

Tip 8: Spreek uw waardering uit

Vergeet niet, om uw waardering voor de ander uit te spreken. En laat vooral ook merken, dat u het leuk heeft samen.

Tip 9: Wees geduldig

Met een dementerende kost alles meer tijd, het is niet anders. Haasten heeft geen zin, daarmee jaagt u de ander alleen maar op.

Tip 10: Geniet van het onverwachte

Een gesprek kan soms een verrassende wending krijgen door een onverwacht grappige opmerking of een spontaan gebaar. Probeer deze situaties te herkennen en er samen van te genieten of om te lachen!

Bron(nen):

3 Comments

Door Petrus (niet gecontroleerd) op zo, 29-11-2015 - 11:02

Praat mee met een dementerende en verbeter niet alles. Geef ze vaak gelijk, ze vergeten het toch en het voorkomt ruzie, wie er gelijk heeft. Voorlezen wil ook wel eens helpen, hoewel de gedachten vaak afdwalen. Laat ze maar praten over vroeger, dat lucht op, al is het 10 x hetzelfde verhaal.

Door Jan (niet gecontroleerd) op ma, 17-8-2015 - 00:59

Alzheimer is een vreselijke ziekte.

Door Kees Voorhout (niet gecontroleerd) op ma, 17-8-2015 - 00:58

Bedankt voor het artikel.