Slechte voeding bij een slechte adem

Welk eten is funest voor je mondgeur?

Dat roken en knoflook zorgen voor een stinkende adem weet bijna iedereen. Maar er zijn ook andere etenswaren die je beter kunt laten staan als je niet uit je mond wilt ruiken. Deze voedingsmiddelen zijn funest voor je mondgeur.

Een slechte adem - in chronische vorm halitose, halitosis of foetor ex ore genoemd - kan veel oorzaken hebben. Denk aan maag- en darmproblemen, tandvleesproblemen, aanslag op de tong, sinus- en keelinfecties en een trage darmwerking. Daarnaast zijn middelen als koffie, tabak en alcohol veroorzakers van een onfrisse adem. Koffie en alcohol laten resten achter die zich hechten aan het tongoppervlak en in het spijsverteringskanaal. Knoflook, uien, kool en sommige specerijen (mierikswortel bijvoorbeeld) zijn berucht. Ook bepaalde typen vis, vlees (rood vlees, salami) en zuivel  hebben een negatief effect op je adem. Daarnaast heeft gefrituurde voeding vaak een stinkende mond tot gevolg.

Gasvorming in de darmen

Na iedere maaltijd ontstaat er gasvorming in de darmen. Sommige voedingsstoffen worden door de dunne darm niet (helemaal) verteerd en opgenomen. Deze voedingsstoffen gaan door naar de dikke darm waar ze afgebroken worden, wat gasvorming geeft. Gasvorming kan ook ontstaan door obstipatie of een verstoorde darmbeweging. De ontlasting die in de darmen blijft zitten, gaat dan door het inwerken van bacteriën gisten. Dit gas wordt door de wand van de darm in de bloedbaan opgenomen en via de longen uitgeademd. Dit veroorzaakt bij sommige mensen een slechte adem.

Gasvormende voedingsmiddelen

  • Bier
  • Koolzuurhoudende dranken
  • Onrijpe banaan
  • Vruchtensap
  • Meloen
  • Koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli)
  • Paprika
  • Peulvruchten
  • Prei
  • Ui
  • Producten met veel suiker of sorbitol

Zuivel en vis

Zuivelproducten zoals kaas, melk, yoghurt en roomijs kunnen zorgen voor een vieze adem. Door de ontmanteling van melkeiwitten in de mond komen er bacteriën los die een slechte adem kunnen veroorzaken. Kazen als roquefort, camembert en geitenkaas ruiken van zichzelf natuurlijk ook al sterk en geven daarmee een onwelriekende geur aan de adem. Ook vis bevat proteïnen die slechte mondbacteriën triggeren, met name tonijn staat hierom bekend. Sterk ruikende vis kun je iets minder 'vissig' laten geuren door er voor consumptie een beetje citroensap of azijn over te sprenkelen. Dit heeft een positief effect op de mondgeur achteraf.

Zure voedingsmiddelen

Je mond heeft een pH-waarde van 6.5. Een waarde van 7 wordt als neutraal gezien. Alles onder dat cijfer verlaagt de pH-waarde in de mond en geeft de 'slechte' mondbacteriën daarmee meer kans zich te vermenigvuldigen. En dat kan een slechte adem tot gevolg hebben. Het cijfer geeft aan wat de activiteit van waterstofionen is in een waterige oplossing. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Een waarde van 7 is dus neutraal, van 0-6 zuur, van 8-14 basisch of alkalisch. Onderstaande voedingsmiddelen zijn zuurder en kunnen volgens sommige experts dus maar beter met mate gegeten worden.

Geraffineerde suiker

Suikerrijke voedingsmiddelen vormen een goede voedingsbodem voor bacteriën, want ze kunnnen er snel op voortplanten. Ze zijn dus ideaal voor het ontstaan van tandplak en tandvleesaandoeningen én een slechte adem. Dat je niet alle suikerrijke voedingsmiddelen wilt vermijden, dat snappen we. Daarom is een goede mondhygiëne extra belangrijk. Heb je iets suikerrijks gegeten, zorg dan dat je daarna je tanden poetst en eventueel spoelt met een mondspoelmiddel. Heb je daar geen tijd voor? Kauw dan op suikervrije kauwgom, dat zorgt voor de aanmaak van speeksel dat de bacteriën te lijf gaat.

Alles wat tussen je tanden gaat zitten

Speeksel is nuttig bij het afbreken van voeding en het vervoer ervan naar de maag en darmen. Maar sommige voedingsmiddelen blijven graag hangen tussen de tanden en dat heeft z'n effect op de geur van je adem. De 'slechte' mondbacteriën geven een feestje wanneer je de volgende middelen eet, tenzij je na het eten ervan keurig de flossdraad of tandenborstel ter hand neemt.

  • Vlees
  • Ananas
  • Mango
  • Popcorn
  • Karamel
  • Kokos
  • Zeewier
  • Spinazie
  • Banaan

Voedingstips bij slechte adem

Vervang suiker- en zetmeelrijke producten door groente en fruit. De vezels in deze voedingsmiddelen zorgen voor een goede balans tussen goede bacteriën en slechte, zwavelproducerende bacteriën. Stop daarnaast met roken en beperk het gebruik van alcohol en sterk ruikende voedingsmiddelen. Zorg tot slot voor een goede spijsvertering door je eten goed te kauwen en stress te beperken.

Tips voor een gezonde mond

  • Drink direct na het opstaan een glas water
  • Eet niet te vaak knoflook, uien en scherpe kruiden
  • Suikervrije kauwgom
  • Rauwkost
  • Groenten en fruit
  • Voldoende water
  • Thee met tijm (Thymus vulgaris of thijm) of munt (mentha)
  • Eet vezelrijk
  • Poets de tanden en kiezen twee keer op een dag. Doe dit minimaal twee minuten. Vergeet ook de ruimten tussen de tanden en kiezen niet. Poets ook zachtjes het tandvlees.
  • Reinig je tong dagelijks
  • Gebruik fluoridetandpasta. Dit maakt tandglazuur harder en voorkomt en vertraagt de vorming van gaatjes en tanderosie. Fluor zit in tandpasta, maar ook in voeding zoals roggebrood, groente en fruit.
  • Gebruik dagelijks een rager of flosdraad om restjes eten en bacteriën tussen de tanden weg te krijgen. Hier komt een tandenborstel vaak niet. Vooral bij de ruimtes tussen de kiezen kan je tandenborstel niet komen.

Reactie toevoegen