Lijfrente levert nu meer op dan banksparen

Verzekeraars verslaan banken

Getty Images

Ieder jaar onderzoekt vergelijker Moneywise de markt voor uitkerende lijfrentes op basis van 14 verschillende scenario’s en 112 uitkomsten. Dankzij de stijgende rente leveren lijfrentes nu veel meer op!

Jarenlang was banksparen een populair en voordelig alternatief voor lijfrentes, maar die tijd is voorbij. Voor het eerst sinds de introductie van banksparen in 2008, levert een lijfrente bij een verzekeraar in alle gevallen meer op dan een lijfrente uitkering via banksparen, zo blijkt uit de vergelijking van Moneywise. De enige bank die een beetje in de buurt kan blijven van verzekeraars is de Rabobank. Toch blijft de rente bij de Rabobank minimaal een half procent lager dan bij de beste verzekeraar.

Vergelijken loont: duizenden euro's verschil

Het vergelijken van lijfrente aanbieders loont. Bij een lijfrentekapitaal van € 75.000 dat in 10 jaar wordt uitgekeerd, is het verschil tussen de beste en de slechtste aanbieder € 7.309,20.
Reaal levert met een uitkering van € 708,15 in 10 jaar een totaal bedrag van € 84.978 op. Bij de SNS bank ontvangt men maandelijks € 647,24 en dat is in totaal slechts € 77.668,80 in die 10 jaar.

Hoogste lijfrente-uitkering belangrijker dan zekerheid

Nu verzekeraars een hogere uitkering bieden dan banken, ziet Moneywise dat consumenten de voordelen van banksparen niet meer zo belangrijk vinden. Bij een bank is er bijvoorbeeld tot € 100.000 garantie bij een faillissement door het Deposito Garantiestelsel en bij overlijden gaat het nog niet uitgekeerde geld altijd naar de erfgenamen en raakt men het geld nooit kwijt. Deze twee zekerheden bieden verzekeraars niet. Toch kiest de consument nu vaker voor een verzekeraar omdat de uitkering op dit moment hoger is.

4 procent rendement

Mensen kiezen vaker voor een levenslange lijfrente. Zeker voor een alleenstaande is daarop een prima rendement te ontvangen. Als men op AOW leeftijd begint met een uitkering en daarna nog 25 jaar leeft, is een gegarandeerd rendement van 3,83% mogelijk. Dat is met de huidige lage rente een goed rendement te noemen.

Steeds minder lijfrente verzekeraars

Helaas is het aantal aanbieders van gegarandeerde lijfrente uitkeringen de laatste jaren minder geworden. Grote verzekeraars als Aegon, Nationale Nederlanden, Zwitserleven, Centraal Beheer en ASR bieden geen tijdelijke lijfrentes meer aan. Ook zijn er steeds minder banken die banksparen aanbieden. Dat is voor de consument een slechte ontwikkeling: Minder keus en minder concurrentie.

Voor rekenvoorbeelden, zie de website van Moneywise.nl

 

Auteur 
  • Webredactie