Pensioenfonds ABP duurzaamste belegger

​​​​​​​Pensioenfonds ABP heeft het meest verantwoorde beleggingsbeleid van de 50 grootste Nederlandse pensioenfondsen. Dit blijkt uit een onderzoek van de VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling). Samen beheren deze 50 fondsen ruim 1230 miljard euro. Naast de 50 onderzochte pensioenfondsen, zijn er in Nederland ook 150 kleinere fondsen.

ABP scoorde een 4,6 uit een maximum van 5. Dit pensioenfonds wordt op de voet gevolgd door BPF Bouw (4,5), PFZW (4,4) BPL Pensioen (4,3) en Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Als geheel was het resultaat van de branche dit jaar iets lager omdat VBDO op enkele onderdelen de lat wat hoger heeft gelegd.

Uitsluiten

Alle pensioenfondsen gebruiken in hun strategie uitsluiting. Dat betekent dat ze bewust kiezen om niet te investeren in bepaalde bedrijven of landen vanwege ongewenste activiteiten of gedrag. Een veel genoemde groep zijn bedrijven die controversiële wapen produceren. Ook mensenrechtenschendingen en tabak worden regelmatig genoemd. Milieu- en klimaatonderwerpen komen zelden voor op uitsluitingslijstjes. Bijna alle fondsen (98 procent) proberen bedrijven waarin wordt belegd, te beïnvloeden op aandeelhoudersvergaderingen.

Bron: VBDO