De meest gestelde vragen over pensioenen

Bij Kandoor.nl geven 180 gidsen gratis antwoord op financiële vragen. Daar hebben inmiddels tienduizenden mensen gebruik van gemaakt en dit zijn de meest gestelde vragen en antwoorden over pensioenen.

Met dank aan kandoor.nl

Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?

Een compleet overzicht van al uw pensioenen kunt u vinden op www.mijnpensioenoverzicht.nl? In sommige gevallen ziet u nog niet allegegevens terug op mijnpensioenoverzicht.nl. De nieuwste gegevens van uw pensioen komen op mijnpensioenoverzicht.nl als u uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) hebt ontvangen van uw pensioenfonds. Deze wordt elk jaar voor 1 oktober verstuurd over het jaar daarvoor. Wilt u een overzicht van uw werkgevers? Dan is het altijd mogelijk om uw pensioenfondsen te benaderen en te informeren naar een overzicht van uwdiensttijd. Zij kunnen u een brief sturen met dat wat u nodig heeft: geef dan wel duidelijk aan over welke periode u precies pensioenopbouw zoekt. Mist u eenpensioen op het overzicht? Dan kunt u eventueel bellen met het Nationaal Pensioenregister.
Misschien dat zij nog goede tips hebben! Het telefoonnummer is 020-751 28 70.

Hoeveel AOW krijg ik?

De AOW wordt betaald door de Sociale Verzekeringsbank (afgekort SVB).  De AOW heeft standaardbedragen. U heeft een standaard bedrag voor mensen die alleenstaand zijn en een standaard bedrag voor mensen die samenwonen/getrouwd zijn. Alle bedragen, zowel bruto als netto, vindt u hier terug.
Komt er iemand bij u wonen en ontvangt u een AOW voor alleenstaanden? Dan kan het in sommige situaties zo zijn dat u AOW-bedrag verandert. Kijk op de site van de SVB hoe het zit in uw situatie.

Wanneer krijg ik AOW?

Bekijk dit op de site van de van de SVB.  Dan weet u altijd zo goed mogelijk waar u aan toe bent! Komt de AOW-leeftijd dichtbij? Vijf maanden voor uw AOW begint, krijgt u een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarin staat hoe u uw AOW aanvraagt. Als u meer wilt weten, kijkt u hier.

Hoeveel mag ik bijverdienen naast pensioen en aow?

U mag naast uw AOW en pensioen gerust bijverdienen. Uw AOW en uw pensioen worden niet gekort. Wel is het verstandig om te kijken
naar hoeveel u bijverdient. Het kan namelijk zo zijn dat u meer belasting moet betalen als u meer verdient. Ook kan het invloed hebben op toeslagen, denk aan zorgtoeslag en huurtoeslag. Wilt u meer weten over de belasting over uw inkomen? Vraag dit dan na bij uw belastingconsulent of bel de Belastingtelefoon. Het nummer is gratis: 0800-0543.

Hoeveel belasting betaal ik over mijn pensioen?

De AOW-leeftijd brengt een belastingvoordeel met zich mee: u betaalt namelijk vanaf uw AOW-leeftijd altijd minder belasting over uw gehele inkomen. Ter indicatie: u betaalt gemiddeld ongeveer 36% belasting voor AOW-leeftijd en ongeveer 19% vanaf AOW-leeftijd. U kunt alle AOW-bedragen, zowel bruto als netto, als de loonheffingen zien op de site van de SVB. De hoogte van uw netto AOW-bedrag hangt af van de keuze voor wel/geen loonheffingskorting op uw AOW. Hoe bepaalt u nou waar u de korting op kiest? De SVB heeft hiervoor een slim tooltje gemaakt, waarbij u direct ziet wat voor u handig is. Wilt u weten hoeveel pensioen uit uw werk netto is? Dit kunt u soms bij uw pensioenfonds al opvragen. Maar kan dit niet? Dan bestaan er diverse online tools om u een indicatie van uw netto pensioen te geven.

Ook vragen? Stel ze op Kandoor.nl