Kritiek op de rekenrente

Rekenrente inruilen voor reëler percentage

Volgens Cees Roelofs rekenen de Nederlandse pensioenfondsen zich verplicht arm. De verplichte rekenrente moet volgens Roelofs worden ingeruild voor een reëler percentage.

De Nederlandse pensioenfondsen moeten hun toekomstige pensioenverplichtingen berekenen met een veel lager rendement dan ze in werkelijkheid maken. De rekenrente van het wettelijk Financieel Toetsings Kader is momenteel 2,8 procent terwijl de pensioenfondsen de afgelopen 22 jaar een rendement maakte van gemiddeld 7,5 procent.

Het gevolg is dat de pensioenen gekort moeten worden, maar dat de reserves zich tegelijkertijd ophopen bij de pensioenfondsen. Cees Roelofs voormalig financieel directeur en auteur van een tweetal boeken over financiële vraagstukken vindt dat er wat moet gebeuren. Het kan volgens Roelofs niet zo zijn dat de pensioenfondsen enorme nodeloze buffers opbouwen terwijl de gepensioneerden er nu op achteruitgaan.

Rekenrente

Voor een pensioen van € 1000 per maand over 30 jaar is nu met de huidige rekenrente van 2,8 procent € 437 nodig. Bij een historisch rendement van gemiddeld 7,5 procent is dat slechts € 114. Bij een voorzichtig rendement van 6 procent dan moet er steeds € 174 gereserveerd worden. Er wordt dus meer pensioenvermogen opgebouwd dan strikt noodzakelijk.

Pensioensuitkeringen

Als voorbeeld noemt Roelofs het pensioenfonds Zorg en Welzijn. Het kapitaal van dit fonds steeg in de periode 2008 – 2012 met 82 procent terwijl de pensioenuitkeringen slechts met 17 procent stegen. Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft momenteel 130 miljard in kas, genoeg volgens Roelofs om bij een rendement van 2 procent 50 jaar lang alle pensioenverplichtingen te kunnen betalen. De afgelopen veertig jaar maakte dit pensioenfonds echter een rendement van gemiddeld 8 procent. Het kapitaal klotst daar dus de komende jaren tegen de plinten op.

Roelofs vindt dat de Nederlandse pensioenfondsen met een reële rekenrente de toekomstige pensioenverplichtingen moeten berekenen. Op die manier kunnen pensioenen op niveau blijven en kunnen we afrekenen met de pensioenpaniek.

 

Bron(nen):

5 Comments

Door C.Boogerd. (niet gecontroleerd) op do, 21-8-2014 - 14:19

Ja,maar wat doe je als enkeling daar aan?De huidige regering bestaat uit graaiers.Hoge belastingen,hoge bekeuringen,milieuheffingen etc.En wij als brave burgers blijven alles maar slikken.

Door Henk Dallinga (niet gecontroleerd) op wo, 28-5-2014 - 14:12

De overheid hoopt natuurlijk weer te graaien (roven) in de pensioenkassen. En dat alles voor de bezuinigingen die al voornamelijk worden afgewenteld op de armsten in de samenleving.

Door Louis B . (niet gecontroleerd) op do, 8-5-2014 - 14:08

De overheid rekent zelf een standaardrendement van 4% (waar je dan weer 30% belasting over betaald) voor de vermogensrendementsheffing. Terwijl de rekenrente voor de pensioenvoorziening slechts 2,8% is. Heel vreemd dus.
Inmiddels is mijn pensioen al bijna 8 jaar bevroren. Ik heb het idee dat er hiet iets niet klopt. Welke politieke partij kan en wil hier iets aan doen.....?

Door Herman Pienink (niet gecontroleerd) op do, 8-5-2014 - 13:11

En dan te bedenken dat de rekenrente voor de belasting op je 'vermogen" wel 4% is gedurende de laatste jaren, terwijl je bij een enkele bank met veel moeite tot 1,75 kan krijgen.
Zo wordt je door de politiek bedonderd!

Door Hans Verhoeven (niet gecontroleerd) op do, 8-5-2014 - 10:31

Helemaal mee eens. Ik ben in 2010 met Flex-pensioen gegaan en heb dit jaar voor het eerst een kleine verhoging gekregen. Eind augustus wordt ik 65. Door de wijziging van de ingangsdatum van de AOW en het daarin mee gaan van PFZW heb ik bijna drie maanden €0,00 inkomen. Je kunt wel een AOW-voorschot aanvragen en ervoor kiezen om je ouderdomspensioen in te laten in de maand dat je 65 wordt, maar voor beide opties geldt dat je uitkering dan omlaag gaat, dus het zijn gewoon cadeautjes uit eigen zak. En als je maar lang genoeg leeft, lever je er zelfs op in, want dat lagere pensioen hou je tot aan je dood.