Nederlands grootste pensioenfonds ABP staat er nog slechter voor

In de eerste maanden van dit jaar is het Nederlandse pensioenfonds ABP er nog slechter voor komen te staan.

Volgens bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool is de zogeheten dekkingsgraad eind februari ''in de buurt van de 90 procent'' beland.

Pensioenen verlagen
De voorzitster zei dat in een interview met De Telegraaf van vrijdga. Ambtenarenfonds ABP en ook het grote zorgfonds PFZW waarschuwden in januari al dat ze in 2017 mogelijk de pensioenen moeten verlagen.

Een dergelijk scenario speelt waarschijnlijk voor meer fondsen. Dit komt doordat de financiele positie van de pensioenfondsen door de lage rente en allerlei andere regels ander druk staat. De fondsen kunnen hierdoor niet voldoende buffers aanleggen.

De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een fonds kan voldoen aan zijn verplichtingen, de pensioenen die de fondsen nu en in de toekomst moeten uitkeren. Een score van 90 proces betekent dat de financiele positie van APB fors onder het vereiste niveau zit.

Rente
Pensioenfondsen moeten de pensioenen die ze nu en in de toekomst moeten uitkeren waarderen tegen de actuele rente. Als de rente lager is, moeten ze meer opzij zetten om hetzelfde bedrag uit te kunnen keren. Daarom hebben fondsen last van de lage rente.

Besluiten
Het besluit of er wel of niet gekort gaat worden, wordt pas eind dit jaar genomen. Eerst moet er gekeken worden naar de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen maanden. Wortmann-Kool uitte in de krant ook haar zorgen over de langere termijn. ''Wij houden er ook rekening mee d at we echt een aantal jaar nog met de lage rentes te maken hebben.'' 

Daarbij is het ook maar de vraag of ABP erin slaagt zijn verwachtte rendement op beleggingen van bijna 6 procent per jaar vol te houden, aangezien de groei van de wereldeconomie ook terugloopt.

Scenario's
''In onze toekomst houden we rekening met scenario's'', aldus de voorzitster. ''Het goed-weer-scenario, dat zit er niet in. En de kans dat we opschuiven richting het slechtere scenario de komende jaren, die is er.''

Pensioenen
Blijf op de hoogte van al het laatste nieuws over de pensioenen in onze special. Hier worden alle relevante artikelen in opgenomen.

Wilt u via de e-mail op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief, dan weet u zeker dat u niets mist!

Bron(nen):

12 Comments

Door Jan (niet gecontroleerd) op di, 22-3-2016 - 11:23

vroeggepensioneerde en gepensioneerden werken niet meer en daar heeft de regering een hekel aan. dat is heel jammer. mensen die 40, 45 50 jaar hebben gewerkt en alle premies betaald worden nu als uitschot behandeld. een land is zoals het met zijn ouderen omgaat nou dat is dan niet best, behalve dat ze financieel uitgeknepen worden wordt als toetje ook nog de ouderen zorg helemaal afgebroken en de oudjes moeten het zelf maar uitzoeken.vreselijk allemaal, helaas bijna niemand die er iets aan doet..

Door Johan (niet gecontroleerd) op di, 22-3-2016 - 11:20

zwemmen in het geld,en maar klagen. je zou haast gaan denken dat al het geld dat in de pensioekassen zit niet allemaal voor pensioenen wordt gebruikt....hoge directeurssalarissen enorme dik betaalde overhead, niet te vergeten de nog steeds niet uitgeroeide bonussen...ik hoop dat dit niet zo is maar als je miljarden en miljarden hebt kun je toch niet zeggen dat je geen geld hebt...ja en de regering helpt ook niet echt, maar ja die zijn al jaren alles aan het afbreken...

Door Marja (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2016 - 10:29

Mijn weduwe pensioen is al verlaagd sinds januari dit jaar. AOW ging iets omhoog maar is ongedaan gemaakt door de pensioen verlaging. Prijzen en huren gaan gewoon omhoog, dus worden senioren nog steeds uitgeknepen.

Door jan (niet gecontroleerd) op wo, 9-3-2016 - 16:21

weet je nog, WAARDE VAST PENSIOEN iets om naar uit te kyken later??? BLYVEN DROMEN. VOLGENDE REKENTRUK????

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 9-3-2016 - 15:45

Als je de laatste pensioenbrief van het abp leest dan hebben ze het over het milieu en hoe ze daar mee omgaan. Ik maak me alleen maar zorgen over het rendement van abp. Dat zouden ze zelf ook moeten doen: zo veel mogelijk rendement, that' all. Wij bemoeien ons dan wel met de rest van de wereld!

Door hidkees (niet gecontroleerd) op wo, 9-3-2016 - 12:25

Zo'n opmerking 'ABP LIEGT' slaat helemaal nergens op.
De pensioenfondsen moeten aan wettelijke eisen voldoen en kunnen niets anders doen.
Het ABP heeft wel geweigerd de door de regering verlangde premieverlaging (!) door te voeren.
6% rendement is op dit moment niet slecht, beter dan spaarrente!

Door H.R.Hesselink (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 20:59

Waarom vragen jullie Paul Ulenbelt niet eens hoe dit nu écht zit ?
Het is gewoon een ordinaire rekentruc ten bate van "het kapitaal" !!!!!!!!

Door Harry (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 19:26

En zo worden we langzaam klaargestoomd voor de volgende korting op de pensioenuitkeringen.

Door JB (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 19:22

ABP LIEGT! Er is genoeg pensioen in de "pot". De "Hoge Heren" verrijken zich met ONS geld waar wij hard voor hebben moeten werken. Zij redeneren "Eerst ikke en de rest kan stikke!

Door koster d (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 18:46

een van de oorzaken is ook het geld van de werkende ambtenaren is eruit halen om de begroting een beter aanzien te geven als je dit als eigenaar van een bedrijf doet word je opgepakt uit eindelijk is dit toch diefstal iets nemen wat van een ander is