PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Stelling: laat mensen in stapjes met pensioen gaan

De AOW-gerechtigde leeftijd wordt vanaf 2022 gekoppeld aan de levensverwachting om de AOW betaalbaar te houden. Begrijpt u dit plan of moet het anders, bijvoorbeeld in stapjes? Of helemaal niet?

De AOW-leeftijd gaat over vijf jaar omhoog. In 2021 is het nog 67; een jaar later wordt het 67 jaar en drie maanden. De stijging is het gevolg van de nieuwste cijfers van de toenemende levensverwachting.

Gevolgen

Hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert benoemt in gesprek met de NOS zowel de positieve als negatieve gevolgen van het plan om de AOW-leeftijd te laten stijgen.

Positief
- Geld: Medewerkers verdienen meer geld door langer door te werken, de zorgkosten worden lager en het nationaal inkomen hoger.
- Gezondheid: Uit onderzoek in Frankrijk en de VS blijkt dat mensen langer leven en minder snel dement worden als ze langer werken.

Negatief
- Stress: Je zorgt ervoor dat mensen zich verplicht voelen. Er ontstaat stress, omdat de keuzevrijheid van ouderen wordt ingeperkt.
- Gezondheid: In tegenstelling tot hoogopgeleiden kampen laagopgeleiden sneller met gezondheidsproblemen. Zij hebben vaak zwaarder, fysiek werk.

In stapjes

Olde Rikkert pleit zelf voor een 'getrapt pensioen': laat mensen in stapjes met pensioen gaan, bijvoorbeeld aan de hand van een twee- of driedaagse werkweek. "Geef ze op andere dagen tijd voor ontspanning en sociale relaties", zegt hij. "Dat maakt uiteindelijk de overstap naar het pensioen makkelijker."

Uw mening

Bent u het eens met de hoogleraar? Of moeten we de AOW-leeftijd helemaal niet meer verhogen? Breng linksboven uw stem uit op onze stelling en laat hieronder een reactie achter.

Bron: NOS

Reactie toevoegen

79 Comments

Door N. Franken (niet gecontroleerd) op vr, 28-4-2017 - 17:13

Het hele pensioenstelsel deugt niet. Tegen de tijd dat ik met pensioen mag heb ik er bijna 51 jaar werken opzitten. Daaronder zware beroepen als baggerbedrijf en constructie. Veel lui in bv. de politiek laten zich na 25 jaar al vanaf 56 tot hun pensioen op wachtgeld zetten. Dat is godgeklaagd. De eerlijkste manier is om iedereen 45 jaar te laten werken voor hij/zij een volledig pensioen heeft opgebouwd.

Door ,,De vergeten g... (niet gecontroleerd) op za, 4-3-2017 - 10:09

Laat het aantal gewerkte jaren de koppeling zijn aan de pensioen leeftijd.
Dat is een eerlijker systeem vind ik.
Ik ben 59 jaar en mijn man 62, en we werken vanaf ons 15 de 16 de jaar.
Wij hebben dus een behoorlijk pensioen gat,door dus leef tijds verschil, en zo wie zo 2 jaar langer doorwerken.
Daarnaast vaak pensioenbreuk bij mijn man, om niet in de w.w. te komen, en ik bouw pas sinds 25 jaar pensioen op.

Alle sociale zekerheden worden net voor onze neus afgebroken, en we vallen vaak net buiten de overgangs regelingen.
En om je dan zelf te kunnen verzekeren hiervoor, ben je te oud, de premie die je dan moet betalen is zo hoog, omdat je maar een paar jaar hebt om wat op te bouwen, dat is voor ons niet te betalen, terwijl we alle 2, ons hele leven hebben gewerkt,en echt geen gekke dingen doen op financieel gebied.
Ben je gezond, heb je werk, en geld dit ook voor je partner, dan gaat het wel goed.
Maar ik maak me er hele grote zorgen over, als ons iets overkomt op dat gebied.

vandaar de vergeten generatie.

Door Klaproos (niet gecontroleerd) op zo, 12-2-2017 - 19:11

Geef de mensen zelf de keuze om te kunnen stoppen met werken, voor sommigen is het geen zware belasting voor anderen weer wel. Het lijkt er inderdaad op dat de mens alleen maar goed is om te werken.Als je dan 67 bent of ouder en helemaal versleten van het zware werk dan word je weer gekort omdat je ziek geworden bent en dat heeft ook weer gevolgen voor de aow Waarom zoveel geld overmaken naar Brussel meer dan 600 miljard hou dat lekker hier wat je daar allemaal niet mee kunt doen!!!!

Door Passant (niet gecontroleerd) op di, 15-11-2016 - 20:08

De pensioenleeftijd had helemaal niet verhoogd moeten worden ; liever verlaagd.
Veel mensen sterven zelfs vóór ze ooit de leeftijd bereiken soms ook door gevaarlijk en zwaar werk.
Het lijkt er op dat de mens moet leven om te werken in plaats van andersom; marionetten poppen en slaven van de overheid.

Door Gijs van der Wal (niet gecontroleerd) op di, 15-11-2016 - 10:13

Waarom het pensioen koppelen aan leeftijd. Koppel het met pensioen gaan aan het aantal gewerkte jaren. Diegene die met hun 15 jaar zijn gaan werken (veelal laag opgeleide mensen) in fysiek zwaardere beroepen kunnen dan op een acceptabel leeftijd met pensioen.

Door hendrik (niet gecontroleerd) op ma, 14-11-2016 - 19:53

wij zijn met 16 jaar gaan werken en ook met de pensioenopbouw en heb meer pensioen betaald dan nodig was.(tot 65 jaar).
jongeren gaan pas werken en pensioen opbouwen op latere leeftijd.
Dus wat is het probleem als je dan langer moet werken.

Door Henny (niet gecontroleerd) op ma, 14-11-2016 - 17:46

Zo, die is raak Martin K. Die brief mag op het prikboord in den Haag en als het mogelijk zou zijn ook in het bedrijfsleven. U schrijft wat de meeste van ons wel weten maar niet eens aan zichzelf durven toe te geven. Als het niet zo triest was zou het een mooie Kerstboodschap zijn...alhoewel waarom eigenlijk niet stuur maar door naar Z.K.H W van Oranje scheelt voor hem weer wat zweetdruppeltjes.

Door K. VAN SLUYS op ma, 14-11-2016 - 15:13

Negatieve gevolgen zijn ook: meer jongeren zonder baan, meer senioren in de WIA. Het stapsgewijs met pensioen gaan is een goed idee, maar nog liever gewoon weer AOW met 65 jaar. Dat dit betaalt moet worden door de werkenden is ook maar een keuze. De AOW kan ook betaalt worden uit besparing op de WW en WIA, zie hierboven

Door Henk de B (niet gecontroleerd) op ma, 14-11-2016 - 10:05

Ik heb een prima baan, ben 62 en mag nog even. Dat werken niet leuk is kan zo zijn, ik vind het contact met collega's en cliënten wel zeer prettig en moet er niet aan denken dat te moeten missen. Heb een prima huwelijk dus dat zou het probleem niet zijn. Toch denk ik idd wel eens aan eerder stoppen, juist vanwege het feit dat je niet weet hoelang je hier nog mag rondlopen en vooral in welke gezondheid. Voorlopig ga ik toch nog maar even door.

Door Martin K. (niet gecontroleerd) op ma, 14-11-2016 - 09:29

Ik heb veel begrafenissen ervaren,.....mijn advies, neem zo vroeg mogelijk je pensioen op, dan ben je veel gelukkiger! 
Vreemd dat men arbeid zo hoog in het vaandel heeft staan! Mensen willen erbij horen, omdat ze kennelijk niets anders kunnen (opvoeding) of durven! Bovendien maakt werk helemaal niet gelukkig, dat is in onderzoek aangetoont (ja, er wordt wat onderzocht door al die academici). Uit schaamte loopt niemand daarmee te koop, toch is dit de harde realiteit, werk is niet leuk! Geef die baan aan jongeren, die staan te popelen om te werken! Het is toch absurd dat ouderen doorwerken, terwijl hoog opgeleiden jongeren werkloos aan de kant staan!
De meeste pensioenfondsen maken het mogelijk om uit je pensioenpot het AOW bedrag naar voren te halen. OK, dan wordt het ouderdomspensioen wel lager, maar daar wringt de schoen, niet iedereen wordt 93 jaar, sterker de helft van de mannen is overleden voor de leeftijd van 71 jaar!
Ik had een prima baan, maar miste iets in dit leven, voelde me niet prettig met al die verplichtingen.
Bovendien hou ik niet van gokken, want niemand weet immers hoe oud hij wordt, neem liever het zekere voor het onzekere om nog een paar jaartjes te kunnen genieten. Ik ben met vervroegd pensioen gegaan op mijn 55e jaar en heb daar nooit een seconde spijt van gehad. Eindelijk vrijheid, opstaan wanneer ik op een natuurlijke manier wakker wordt, naar bed gaan wanneer ik dat wil. Mijn huwelijk is nu nog beter, mijn echtgenoot is zielsgelukkig, omdat ik alle tijd neem voor onze relatie, veel uitgaan, reizen, genieten van de kleinkinderen en plezier maken, hobby's zat.
Natuurlijk moet ik het met veel minder doen, maar daar is een mouwtje aan te spelden. Ik heb geen dure Mercedes meer nodig om elke ochtend in de file te staan, neem wat vaker de fiets en als het regent kan ik altijd thuis blijven.
Sinds mijn vervroegd pensioen maak ik elke ochtend een dansje van blijdschap, mijn god, wat ben ik gelukkig, heb geen lichamelijke klachten meer, zoals vermoeide ogen, pijnlijke rug en een muisarm van de PC, omdat ik daar gedwongen minstens 6 uur per dag achter zat. Geen stress, omdat de klus vandaag nog af moet! Geen chagrijnige en jaloerse collega's, geen peptalk van directieleden, die alleen met hun bonussen en ego bezig zijn, geen lastige en vervelende klanten, geen scorekaarten met cijfers alsof je op de lagere school zit, geen cursussen en eeuwige opleidingsplannen. Geen reorganisaties, omdat de concurrentie in China goedkoper is. De bedrijfscultuur bootst gewoon met de beginselen van de democratie, waarin je leert dat ieder gelijk is. Ik heb nergens zoveel ongelijkheid gezien als in het bedrijfsleven, gewoon asociaal!
Ik heb geen zin om deel te nemen aan de "opgedrongen ratrace", dat is een verspilling van mijn kostbare leven. Ik hoef geen kapitaal achter te laten voor de directie van een pensioenfonds, maar maak dat liever zelf op!
Trap niet in de propagandamachine en geloof helemaal niet dat iedereen 93 jaar wordt.
Leef je eigen leven in vrijheid, zodra dat mogelijk is!