Stelling: laat mensen in stapjes met pensioen gaan

De AOW-gerechtigde leeftijd wordt vanaf 2022 gekoppeld aan de levensverwachting om de AOW betaalbaar te houden. Begrijpt u dit plan of moet het anders, bijvoorbeeld in stapjes? Of helemaal niet?

De AOW-leeftijd gaat over vijf jaar omhoog. In 2021 is het nog 67; een jaar later wordt het 67 jaar en drie maanden. De stijging is het gevolg van de nieuwste cijfers van de toenemende levensverwachting.

Gevolgen

Hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert benoemt in gesprek met de NOS zowel de positieve als negatieve gevolgen van het plan om de AOW-leeftijd te laten stijgen.

Positief
- Geld: Medewerkers verdienen meer geld door langer door te werken, de zorgkosten worden lager en het nationaal inkomen hoger.
- Gezondheid: Uit onderzoek in Frankrijk en de VS blijkt dat mensen langer leven en minder snel dement worden als ze langer werken.

Negatief
- Stress: Je zorgt ervoor dat mensen zich verplicht voelen. Er ontstaat stress, omdat de keuzevrijheid van ouderen wordt ingeperkt.
- Gezondheid: In tegenstelling tot hoogopgeleiden kampen laagopgeleiden sneller met gezondheidsproblemen. Zij hebben vaak zwaarder, fysiek werk.

In stapjes

Olde Rikkert pleit zelf voor een 'getrapt pensioen': laat mensen in stapjes met pensioen gaan, bijvoorbeeld aan de hand van een twee- of driedaagse werkweek. "Geef ze op andere dagen tijd voor ontspanning en sociale relaties", zegt hij. "Dat maakt uiteindelijk de overstap naar het pensioen makkelijker."

Uw mening

Bent u het eens met de hoogleraar? Of moeten we de AOW-leeftijd helemaal niet meer verhogen? Breng linksboven uw stem uit op onze stelling en laat hieronder een reactie achter.

Bron: NOS

73 Comments

Door opa - sik (niet gecontroleerd) op zo, 7-7-2019 - 15:11

Ik vind het schandalig dat als je vanaf je 15e jaar tot je 66e jaar hard gewerkt heb afgescheept word met een pensioentje daar je nog geeneens je hypotheek van kan betalen.
Laten ze eens kijken wat wij mensen voor de maatschappij gedaan hebben.
Ze hopen met jou langer te laten werken dat je eerder de pijp uit zal gaan en zo houden ze weer geld over om verkeert te investeren.

Door Annet (niet gecontroleerd) op za, 15-9-2018 - 13:13

Het is zoals gewoonlijk weer een melkkoetje van de Overheid.Het gaat niet alleen om de leeftijd, misschien worden we ouder, maar wat je wordt afgenomen is het laatste stukje van je leven wat je nog in kwaliteit wilt doorbrengen. Dit wordt steeds minder als je versleten later met pensioen mag. De banen voor jongeren houden we vast en die mogen ook wel eens gaan betalen. De generatie van nu en Alle generaties voor ons hebben hun steentje bijgedragen, nu een ander. Helaas moeten er potjes gevuld worden om met dat potje onze medelanders uit te kunnen betalen. Beter in het buitenland gaan wonen en terugkeren als migrant, dan ontvang je zonder te werken. Daarnaast wordt de kloof tussen oud en arm alleen maar groter. Koopkracht, laat me niet lachen. Zo kan ik nog wel doorgaan, maar dan wordt mijn verhaal te lang. Ik had gedacht dat ik het eindelijk verdiend had na 48 jaar werken om te mogen ontspannen, maar helaas.

Door C oostendorp (niet gecontroleerd) op zo, 12-11-2017 - 12:22

Ik ben tegen verhoging van de AOW leeftijd, ik merk niet dat ouderen gezond /fit ouder worden. Sterker nog veel vrienden zijn overleden voor 66 jarige leeftijd.Sommige banen bestaan uit zwaar fysiek werk maar ook werk in hulpverlening e.d kan de laatste jaren als zwaar worden ervaren,als iemand doorwerkt totdat hij /zij 70 wordt ( als iemand dat al haalt) dan ben je helemaal op. Ik stel dan voor 65 + 9 maanden dan is het genoeg.

Door N. Franken (niet gecontroleerd) op vr, 28-4-2017 - 17:13

Het hele pensioenstelsel deugt niet. Tegen de tijd dat ik met pensioen mag heb ik er bijna 51 jaar werken opzitten. Daaronder zware beroepen als baggerbedrijf en constructie. Veel lui in bv. de politiek laten zich na 25 jaar al vanaf 56 tot hun pensioen op wachtgeld zetten. Dat is godgeklaagd. De eerlijkste manier is om iedereen 45 jaar te laten werken voor hij/zij een volledig pensioen heeft opgebouwd.

Door ,,De vergeten g... (niet gecontroleerd) op za, 4-3-2017 - 10:09

Laat het aantal gewerkte jaren de koppeling zijn aan de pensioen leeftijd.
Dat is een eerlijker systeem vind ik.
Ik ben 59 jaar en mijn man 62, en we werken vanaf ons 15 de 16 de jaar.
Wij hebben dus een behoorlijk pensioen gat,door dus leef tijds verschil, en zo wie zo 2 jaar langer doorwerken.
Daarnaast vaak pensioenbreuk bij mijn man, om niet in de w.w. te komen, en ik bouw pas sinds 25 jaar pensioen op.

Alle sociale zekerheden worden net voor onze neus afgebroken, en we vallen vaak net buiten de overgangs regelingen.
En om je dan zelf te kunnen verzekeren hiervoor, ben je te oud, de premie die je dan moet betalen is zo hoog, omdat je maar een paar jaar hebt om wat op te bouwen, dat is voor ons niet te betalen, terwijl we alle 2, ons hele leven hebben gewerkt,en echt geen gekke dingen doen op financieel gebied.
Ben je gezond, heb je werk, en geld dit ook voor je partner, dan gaat het wel goed.
Maar ik maak me er hele grote zorgen over, als ons iets overkomt op dat gebied.

vandaar de vergeten generatie.

Door Klaproos (niet gecontroleerd) op zo, 12-2-2017 - 19:11

Geef de mensen zelf de keuze om te kunnen stoppen met werken, voor sommigen is het geen zware belasting voor anderen weer wel. Het lijkt er inderdaad op dat de mens alleen maar goed is om te werken.Als je dan 67 bent of ouder en helemaal versleten van het zware werk dan word je weer gekort omdat je ziek geworden bent en dat heeft ook weer gevolgen voor de aow Waarom zoveel geld overmaken naar Brussel meer dan 600 miljard hou dat lekker hier wat je daar allemaal niet mee kunt doen!!!!

Door Passant (niet gecontroleerd) op di, 15-11-2016 - 20:08

De pensioenleeftijd had helemaal niet verhoogd moeten worden ; liever verlaagd.
Veel mensen sterven zelfs vóór ze ooit de leeftijd bereiken soms ook door gevaarlijk en zwaar werk.
Het lijkt er op dat de mens moet leven om te werken in plaats van andersom; marionetten poppen en slaven van de overheid.

Door Gijs van der Wal (niet gecontroleerd) op di, 15-11-2016 - 10:13

Waarom het pensioen koppelen aan leeftijd. Koppel het met pensioen gaan aan het aantal gewerkte jaren. Diegene die met hun 15 jaar zijn gaan werken (veelal laag opgeleide mensen) in fysiek zwaardere beroepen kunnen dan op een acceptabel leeftijd met pensioen.

Door hendrik (niet gecontroleerd) op ma, 14-11-2016 - 19:53

wij zijn met 16 jaar gaan werken en ook met de pensioenopbouw en heb meer pensioen betaald dan nodig was.(tot 65 jaar).
jongeren gaan pas werken en pensioen opbouwen op latere leeftijd.
Dus wat is het probleem als je dan langer moet werken.

Door Henny (niet gecontroleerd) op ma, 14-11-2016 - 17:46

Zo, die is raak Martin K. Die brief mag op het prikboord in den Haag en als het mogelijk zou zijn ook in het bedrijfsleven. U schrijft wat de meeste van ons wel weten maar niet eens aan zichzelf durven toe te geven. Als het niet zo triest was zou het een mooie Kerstboodschap zijn...alhoewel waarom eigenlijk niet stuur maar door naar Z.K.H W van Oranje scheelt voor hem weer wat zweetdruppeltjes.