Wat gebeurt er met mijn pensioen?

Het kabinet heeft de pensioenproblemen doorgeschoven tot na de verkiezingen. Maar ondertussen tekenen zich langzaam de contouren af van een nieuw pensioenstelsel.

Bij twee miljoen gepensio­neerden en werkenden viel onlangs een briefje in de bus waarin het pensioenfonds alvast aankondigt dat er volgend jaar (weer) gekort gaat worden. Het zijn niet de minste fondsen die deze onheilstijding de deur uit lieten gaan, zoals ABP (ambtenaren), PFZW (zorg en welzijn), PME (metalektro) en PMT (metaal). Ook kortingen in 2018 en 2019 zijn door de aanhoudend lage rente onvermijdelijk, waarschuwen sommige pensioenfondsen. Een schrale troost is dat het kabinet op de valreep nog 1,5 miljard euro op de begroting gevonden heeft. Met dit geld wordt de koopkrachtontwikkeling van gepensioneerden volgens het Centraal Planbureau (CPB) ­geraamd op 0,7 procent.

Dekkingsgraad in zicht

Eind dit jaar besluiten de fondsen welke maatregelen zij moeten nemen om hun reserves voor de komende veertig jaar op peil te houden. Door de lage rente hebben zij te weinig geld in kas om op de lange duur alle pensioenen te kunnen uitkeren. Veel pensioenfondsen naderen de kritische grens van een dekkingsgraad van 90 procent. Dat wil zeggen: voor elke euro die zij op de lange termijn aan hun gepensioneerden moeten uitkeren, zit nog maar negentig cent in de kas. Komen zij onder die grens, dan verplicht de wet hen te bezuinigen.

Mogelijke maatregelen

Pensioenfondsen kunnen op tal van manieren bezuinigen:
• De indexatie stopzetten. Het is de afspraak dat de pensioenen elk jaar meestijgen met de prijzen. Veel fondsen hebben de indexatie echter al opgeofferd. Bij een inflatie van bijna 0 procent heeft een gepensioneerde daar momenteel weinig last van. Maar loopt de inflatie op tot bijvoorbeeld 2 procent, dan gaan gepensioneerden er in koopkracht op achteruit omdat het pensioen minder waard wordt.
• De uitkeringen verlagen. Voor veel 65-plussers wordt dit volgend jaar de bittere realiteit. Iemand met een gemiddeld pensioen van €700 per maand, levert bijvoorbeeld bij een verlaging met 3 procent €21 per maand in.
• De premies verhogen. Pensioenfonds ABP bijvoorbeeld verhoogde dit jaar per 1 april de pensioenpremie met 1 procent. Dat betekent dat ambtenaren sindsdien maandelijks gemiddeld 8 euro bruto meer aan premie betalen.
• Langer doorwerken. Bij de AOW is al besloten tot langer doorwerken: de AOW-leeftijd stijgt mee met de levensverwachting. Dat gaat best hard: wie nu 25 is, hoeft voor zijn of haar 71ste niet op AOW te rekenen. Veel pen­sioenfondsen hebben al besloten de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar te volgen.

Het alternatief

De pensioenwereld discussieert momenteel over een ingrijpend pensioenplan van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarin wordt geopperd iedereen een eigen pensioenspaarpot te geven bij het pensioenfonds. Dit persoonlijke potje vult zich naarmate de werknemer ouder wordt. Maar: hoe lager de rente is, des te minder geld er in dit potje komt. Garanties over een eindbedrag bestaan straks niet meer.

Eén grote collectieve pot voor alle gepensioneerden

Tot nog toe gaan alle gespaarde pensioeneuro’s in één grote collectieve pot, die gevuld wordt door de werkenden en hun baas. Hieruit krijgen alle gepensioneerden betaald. Deelnemers ontvangen nu jaarlijks een pensioenbrief waarin staat hoe hoog de uitkering kan uitpakken als zij met pensioen gaan. Dat lijkt een belofte, maar is eerder een slag in de lucht. De voorspelling gaat er nog van uit dat iedereen veertig jaar bij een baas werkt. In werkelijkheid wisselen mensen steeds vaker van baan, lopen ze pensioenbreuken op, gaan ze korter werken of worden ze door een reorganisatie gedwongen op te stappen.

Solidaiteitsbeginsel

Het huidige pensioenstelsel is gebaseerd op solidariteit: jongeren betalen premies waarmee het fonds de uitkering van ouderen financiert. Als de jongeren zelf met pensioen gaan, betaalt de volgende generatie voor hen. Dat laatste is evenwel geen zekerheid meer. Dit solidariteitsbeginsel tussen jong en oud wordt geschrapt in het nieuwe pensioenplan. Iedereen krijgt zijn eigen privépotje.

Stroppenpot

Wat blijft, is verplicht pensioen­sparen bij een fonds. Bij een pen­sioenfonds krijg je uiteindelijk gemiddeld drie keer de premie-inleg terug als uitkering. Er komt straks ook een collectieve stroppenpot voor tegenslagen. In goede tijden stort iedere werknemer een deel van zijn persoonlijke potje in deze buffer. In slechte tijden vult dit noodfonds de individuele potjes een beetje aan. Zo biedt de stroppenpot enige bescherming tegen risico’s als langer leven, een lage rente of tegenvallers op de beurs. Voor de huidige generatie gepensioneerden heeft dit ingrijpende plan als voordeel dat de financiële situatie van hun pensioenfonds stabieler wordt. Pensioenverlagingen en indexatie-pauzes zullen in de toekomst niet gauw meer voorkomen.
 

35 Comments

Door Max (niet gecontroleerd) op do, 14-11-2019 - 19:28

Hoewel de Nederlandse pensioenfondsen veruit het grootste pensioenvermogen in de eurozone beheren en álle landen in de eurozone met hetzelfde ECB-beleid te maken hebben,heeft alleen Nederland in zijn wetgeving voor pensioenfondsen gekozen voor een rekenrente die het aanvullend pensioen van werknemers en gepensioneerden doet verdampen...

Door Heni (niet gecontroleerd) op zo, 20-1-2019 - 18:53

Je zou gaan denken dat het vele geld verkeerd is beheerd en dat een deel ervan is gesmolten wegens verkeerd beleggen en uitgaves waar de overheid gaten en onderlinge afspraken mee heeft gevuld/voldaan.
Maar dat zal toch niet? het geld is immers van de burgers en daar wordt toch zeker heel zorgvuldig mee omgesprongen? waar zijn de papieren? wat is er met al die miljarden gedaan? er moet toch controle mogelijk zijn vanuit de bevolking? het is notabene ons geld! oh nee: daar snappen wij niets van, is ook zo.

Door Bloem1 (niet gecontroleerd) op zo, 20-1-2019 - 18:13

Wat dacht u van de klasse verschillende heden ten dage in de nu bestaande zorgverzekering??

Door Bloem1 (niet gecontroleerd) op zo, 20-1-2019 - 18:11

Wat dacht u zelf??

Door Bloem1 (niet gecontroleerd) op zo, 20-1-2019 - 18:09

Inmiddels is uw bericht al 2 jr oud. Wat ik merk, steeds maar roepen: we moeten wat Doen! Ik ben het helmaal met u eens. Maar dat werkt in nederland niet. Men gaat de straat niet op. Kijk maar naar Frankrijk van de afgelopen tijd, de gele hesjes, men pikt het daar niet. In ned. Is men gelaten. Dat brengt het Calvinisme met zich mee. Men roept wel heel hard,maar verder niets en daar maakt het kabinet gebruik van. Word wakker!

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 19-1-2019 - 09:19

Over een aantal jaren ga ik pas met pensioen, maar al jaren heb ik schoon genoeg van het ABP (onderwijs), omdat ze hele slechte investeringen hebben gedaan (investeringen in landmijnen o.a.), dus misdadige investeringen. Verder zou ik volgens berekening samen met AOW een zeer ruim inkomen krijgen dan, zoveel heb ik mijn leven lang nog nooit verdiend in het onderwijs!, maar ik geloof er niets van en spaar rustig door.
Helaas had ik nooit vrije keuze voor pensioenfonds gehad, had zelf nooit voor ABP gekozen.
Wat zij doen is heel ondoorzichtig (en ik kan beslist goed rekenen), dus eerst zien, dan geloven.

Door Aart (niet gecontroleerd) op vr, 18-1-2019 - 20:19

Als dat eens kan maar ben bang dat het in de lijn blijft als het kwartje van kok dat komt ook niet meer terug het kabinet moet nu maar eens zelf terug storten en ook de belasting dienst weer een miljoen voor personen die eerder zijn gestopt nu ook nog een transietvergoed als klein man worden we op straat geschopt schandalig zonder iets

Door frederikus (niet gecontroleerd) op do, 17-1-2019 - 15:42

waar blijven onze volksvertegenwoordigers (verlakkers)met hun gezwets en kromme wetgeving, handlangers van ook de pensioen maffia !!

Door Willem 65+ (niet gecontroleerd) op di, 2-5-2017 - 21:02

Wist u dat als een pensioenfonds aan deelnemers 1 miljoen moet uitkeren, er 10 miljoen moet instromen!! Er blijft dus 90% van de inleg bij de fondsen achter!! Kantoren en personeel, maar ook de bedrijven die al dat ingelegde geld als monopolygeld spenderen.
De pensioenmaffia heeft de slimme advocaten en wolfs off wallstreet in dienst en de fondsbeheerders moeten lijdzaam met een dik salaris toe zien. schande dat regeringsmedewerkers hier geen vat op kunnen/willen krijgen. Immers hen wacht bij het verlaten van één de kamers een baan als commissaris. Walgelijk.

Door Jolanda (niet gecontroleerd) op za, 7-1-2017 - 18:05

Het is een schande ons zo te korten! 45 jaar lang heeft mijn man gewerkt terwijl ik dit niet kon door ziekte. ALs bonus krijg ik geen partnerpensioen dus moeten we leven van 1 klein uitgekleed pensioentje. Ben het met de reacties eens opstaan en wat doen!