Vliegen met bagage? Dit zijn alle afmetingen en kosten

Getty Images

Wie een vliegreis maakt met alleen handbagage bespaart niet alleen tijd, ook geld. En niet zo'n beetje ook: soms betaal je meer voor je koffer dan je ticket. Dit zijn de kosten en afmetingen per vliegtuigmaatschappij.

Handbagage mag je nog gratis meenemen, maar let wel goed op de afmetingen en het gewicht. De ene maatschappij knijpt sneller een oogje dicht dan de ander, maar ga er gerust van uit dat zij veel strenger dan vroeger zijn. Wie met een te groot of zwaar koffertje komt, kan de portemonnee trekken, en dat is natuurlijk zonde. 
 

Bagageafmetingen

Elke maatschappij hanteert zijn eigen regels voor handbagage. Het is dus slim om voor vertrek op de website te kijken wat de maximaal toegestane afmetingen en gewicht zijn. Uit een bagage-onderzoek van vergelijkingssite Beslist.nl blijkt dat budgetvlieger Wizzair - die vanaf Eindhoven Airport naar Oost-Europese steden vliegt - het allerstrengst is. Is je koffertje groter dan 42 x 32 x 25 centimeter? Dan betaal je bij Wizzair tot wel 35 euro extra. Het soepelst is British Airways: die staat een veel groter en zwaarder koffertje toe, en je mag zelfs een tweede koffertje of een laptoptas voor niets meenemen.
 
Getty Images
Bron: beslist.nl
 

Bagagekosten

Beslist.nl zet ook op een rijtje hoeveel je voor ruimbagage kwijt bent. Die bedragen variëren sterk per airline. Als goedkoopste scoren de vakantievliegers Eurowings en Transavia met elk slechts 9 euro voor een koffer van maximaal 15 kilogram. Het duurst zijn Ryanair, Easyjet en Wizzair, die elk tot wel zo'n 50 euro per koffer verlangen. Wie denkt goedkoop uit te zijn bij deze prijsvechters, komt soms dus op de koffie. Bekijk hier een volledig overzicht van alle bagagekosten. 
 
Getty Images
Bron: beslist.nl
 

Onze koffertips

- Kijk voor vertrek op de website van de airline hoe groot en zwaar je handbagage mag zijn. Veel airlines hanteren de regel L + B + D = 115 cm. De meest gangbare maximale grootte voor handbagage is dan ook 55 x 40 x 20 cm.
 
- Boek ruimbagage vooraf op de website van de airline bij. Op de luchthaven is dat veel duurder.
 
- Koop liever geen saaie grijze of blauwe koffer, want dan dreigt het risico dat een vreemde per abuis jouw koffer van de band haalt. Waarom geen vrolijke gele of gifgroene? Of hang er een felgekleurd lint of label aan.
 
- Een koffer met een harde schaal beschermt goed, maar kan scheuren tijdens het vervoer. Een zachte koffer gaat langer mee er zit rek in, dus kun je er altijd nog iets bij proppen.
 
- Dit wordt vaak vergeten tijdens de inpakstress: doe vloeistoffen in een doorzichtig plastic zakje (nooit meer dan 100 cc per verpakking!) en neem geen scherpe of ontvlambare voorwerpen in je handbagage mee.
 
Auteur