Afvalcontainer permanent aan de straat: geen goed idee

Getty Images

De afvalcontainer verdient geen schoonheidsprijs, hij neemt veel ruimte in en in de zomer gaat-ie nog stinken ook. Genoeg reden om hem buiten de tuin neer te zetten. Maar mag dat eigenlijk wel?

De afvalcontainer – of kliko – is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het begon ooit met de grijze bak, maar inmiddels heeft menig huishouden drie of vier van die containers in de tuin staan. Met het oog op afvalscheiding is dat een prima ontwikkeling. Maar als u ’s zomers lekker in de tuin wilt zitten, wordt u er niet altijd even vrolijk van… 

Altijd op eigen terrein

Sommige mensen zetten hun containers op de stoep, aan de andere kant van de schutting of heg of achter de schuur. Dat scheelt veel ruimte in de tuin, u zit er niet meer tegenaan te kijken en op warme dagen heeft u geen last meer van stank en insecten rond de bak. Er is echter een grote maar… het mag namelijk niet. Uw afvalcontainers moet altijd op uw eigen terrein staan, behalve op de dagen dat hij geleegd wordt. Staat uw afvalcontainer ook op andere dagen op de openbare weg – en ja, de stoep is ook openbare weg – dan riskeert u een boete. Gebruikers van de openbare weg mogen namelijk geen hinder ervaren van uw container. 

Wanneer aan de weg?

De meeste gemeenten hanteren de regel dat de afvalcontainer pas op de leegdag zelf aan de weg mag worden gezet. Ook moet u de container na leging zo snel mogelijk weer op uw eigen terrein zetten. Veel mensen zetten de bak echter al op de avond ervoor aan de weg. Meestal wordt dat toegestaan, zolang de bak maar niet dagen aan de weg staat. 

Boete voor container aan de weg

Als uw container op de openbare weg staat, riskeert u een boete van € 95. Het is overigens een regel die niet altijd gehandhaafd wordt. Maar als uw buren gaan klagen over uw containers die continu aan de andere kant van de schutting staan, dan staan zij in hun recht. 

Afvalcontainer schoonmaken

U kunt uw containers regelmatig door een bedrijf laten reinigen. Daardoor zal de stank afnemen en heeft u minder last van maden, vliegen en fruitvliegjes in en rond de containers. U kunt het ook zelf doen, met bijvoorbeeld soda of allesreiniger. Maak in een emmer een sopje en gooi dit in de container – herhaal dit een paar keer. Met een bezem of ragebol kunt u de afvalcontainer schoonborstelen. Naspoelen werkt het makkelijkst met de tuinslang. Laat de container daarna goed drogen. 

Afvalcontainer schoonhouden

Een afvalcontainer zal altijd weer vies worden, daar is weinig aan te doen. Wel kunt u ervoor zorgen dat dat minder snel gebeurt. Door de bodem met een laagje stro te bedekken, blijft de bak langer droog. Hetzelfde effect bereikt u met kattenbakgrit, maar let op: dat mag weer niet in de gft-container. Verder is het verstandig de afvalbak altijd een klein stukje open te laten staan. Hang er een mottenbal, een bosje lavendel of een luchtverfrisser met lavendelgeur in tegen ongedierte. En heeft u last van maden in de container, gooi er dan een paar takken klimop bij: klimop is dodelijk voor maden. 

Bron: 
CBS
Rijkswaterstaat
In de buurt

Auteur