Duurzame woningen presteren beter op woningmarkt

Duurzaam
Getty Images

Woningen met een groen energielabel doen het in de huidige woningmarkt beter dan woningen met een minder groen label. Door de hard gestegen energielasten hebben 'groene' woningen een duidelijk voordeel. Zo is de woningwaarde van een duurzame woning hoger en dat verschil neem alleen maar toe.

Dit blijkt uit een analyse van brainbay, een dochter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Een woning wordt gemiddeld meer waard wanneer het energielabel verandert. Die waardesprong is nu hoger dan de afgelopen periode. De grootste waardevermeerdering zit in de sprong van label G naar label C. Dat verschil lag in 2021 op acht procent en dat is dit jaar gegroeid naar bijna twaalf procent. Ook een sprong van label E naar label B laat een toename zien in waardeverschil, oplopend naar tien procent in het derde kwartaal van 2022. Voor een woning met een label C dat label A krijgt, bleef de meerwaarde tot het tweede kwartaal van dit jaar stabiel op 5,5 procent. Pas dit kwartaal loopt het verschil op, nu het woningaanbod stijgt en de huizenprijzen dalen.

Daling verkoopaantallen

In het derde kwartaal van 2022 werden tien procent minder woningen verkocht dan een kwartaal eerder. Deels is dat een seizoenseffect. De daling van het aantal verkopen is het grootst bij de laagste labels. Van woningen met een E, F of G label werden er twaalf procent tot achttien procent minder verkocht. De overige labels hebben minder last van de slappere woningmarkt.

Makelaars signaleren dat kopers minder interesse hebben in slecht geïsoleerde en minder duurzame woningen. Deze woningen zijn moeilijker te verkopen en dat is voor een deel al te zien in de verkooptijden. Woningen met een label A t/m C zijn gemiddeld in ruim 25 verkocht. Voor F en G-woningen is dat respectievelijk 28 en 30 dagen.

Auteur