Hogere verkoopprijs bij beter energielabel

Een beter energielabel leidt tot een gemiddeld twee procent hogere verkoopprijs. Hoe beter het energielabel, des te hoger het verschil in verkoopprijs.

Dit blijkt uit een onderzoek van Calcasa, waarbij alle sinds 2015 verkochte woningen werden geanalyseerd. In Nederland is de gemiddelde woningwaarde bijna driehonderdduizend euro. Een beter energielabel levert dan zesduizend euro op. Als het energielabel twee of meer labelstappen beter is dan dat van een vergelijkbare verkochte woning stijgt het verschil in verkoopprijs naar 2,8 procent. Bij een verbetering van drie of meer labelstappen is dat 3,6 procent. Elk berekend percentage is gebaseerd op minimaal vijfduizend verkoopprijzen.

Er zijn flinke verschillen per gemeenten. Zeewolde (64 procent), Lansingerland (63 procent) en Pijnacker-Nootdorp (62 procent) zijn gemeenten met relatief de meeste A- en B-labels. Zwijndrecht, (14 procent), Rheden (16 procent) en Heerlen (17 procent) hebben de minste woningen met een A- of B-label.

Rijtjeswoningen

Dit onderzoek is nu pas mogelijk omdat er tot dit jaar onvoldoende woningen verkocht werden met een definitief energielabel. Nog steeds ontbreekt bij zo'n vijftien procent van de verkochte woningen een definitief energielabel. Bij vooroorlogse woningen is dat zelfs twintig procent. Rijtjeswoningen worden het meest met een energielabel verkocht en dan vooral rijtjeshuizen die deze eeuw zijn gebouwd.

Bron(nen):