Huren wordt weer duurder

De huren in de vrije sector stijgen harder dan de prijzen van koopwoningen. Vooral in de Randstad zijn de huren hoog, terwijl ze in Limburg en Overijssel het laagst zijn.

Als uw huurprijs hoger ligt dan €710,68 per maand, dan huurt u een vrije sector woning. De gemiddelde huur van deze woningen is de laatste jaren weer gestegen. De verhouding van de huur ten opzichte van de woningprijzen kwam vorig jaar uit op 6,1 procent van de waarde van de woning; in 2009 was dit nog 5,4 procent. De gemiddelde huurprijs in de vrije sector was in 2005 €1.325. Door de crisis op de huizenmarkt is de gemiddelde huurprijs in de jaren daarna gezakt naar €1.234 in 2009 en vorig jaar naar €1.182. Vanaf 2013 stijgen de huren sneller dan de prijzen van koopwoningen.

Ongelijk verdeeld

De huur is niet overal in Nederland gelijk. In Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht waren de huren toen het hoogst met een gemiddelde huurprijs van respectievelijk €1.429, €1.373 en €1.107. De huren waren met een gemiddelde huurpijs van €798 het laagst in Friesland, gevolgd door Overijssel en Limburg met beide gemiddeld €865. Ook binnen de provincies zelf treden grote verschillen op: de huurprijs van een woning in Amsterdam kan 70 procent hoger zijn dan die van een vergelijkbare woning elders in Noord-Holland. Daarnaast kan een goed onderhouden woning 25 procent duurder zijn dan een vergelijkbare woning in slechte staat.

Huurders onderhandelen

De voorzitter van de NVM, Ger Jaarsma, vindt de stijging van de huren slecht nieuws voor de consument. Dit geldt met name voor inwoners van grote steden. De NVM deed samen met Ortec Finace onderzoek naar de huurprijzen in Nederland.
Uit het onderzoek van de NVM blijkt onder andere dat 28 procent van de aanstaande huurders onderhandelt over de huurprijs, met als resultaat een verlaging van de huur met gemiddeld 4,6 procent. Verhuurplatform Pararius maakte eerder bekend dat huren van €1.200 geen uitzondering meer zijn. Mensen die teveel verdienen voor een sociale huurwoning en niet in aanmerking komen voor een hypotheek zijn hiervan de dupe.

Bron: NVM

3 Comments

Door Annie (niet gecontroleerd) op di, 30-8-2016 - 18:45

Waarom moet de huur van een arbeiderswoning zo hoog zijn?

Door Bertus (niet gecontroleerd) op vr, 26-8-2016 - 11:01

elk jaar hetzelfde liedje. huizen zijn onbetaalbaar aan het worden of zijn het al. wanneer gaat dit stoppen???

Door Anduril (niet gecontroleerd) op do, 25-8-2016 - 18:54

Let op uw taal! Huur is niet duur, maar hoog. Idem voor prijs.