Huurders laten geld liggen

Voor de huurprijs van woningen gelden strikte regels. Vraagt een verhuurder een te hoge huur, dan kunt u daartegen bezwaar maken bij de Huurcommissie. Maar bijna niemand doet dat. Vorig jaar wisten 113 huurders de weg naar de commissie te vinden.

Volgens de Woonbond en het consumentenprogramma Kassa laten daarom duizenden huurders geld liggen.

Helft krijgt gelijk

Bijna de helft van de huurders die een zaak bij de Huurcommissie aankaart, krijgt gelijk. Gemiddeld wordt de huur dan met bijna 280 euro verlaagd.  
Uit een aanvullende enquête van Kassa en de Woonbond blijkt dat ruim 90 procent van het aantal respondenten niet op de hoogte is van de mogelijkheden van de Huurcommissie in de vrije sector. Nederland telt zo’n half miljoen huurwoningen in de vrije sector: woningen met een huur boven de €710,68 per maand.

Vrije sector huurders kunnen de eerste zes maanden na ondertekening van het huurcontract hun huurprijs laten toetsen. Als de huur na bijstelling onder de liberalisatiegrens (€710,68 ) uitkomt, is de woning een zogeheten gereguleerde, sociale sector woning geworden en kunnen huurders voor huurtoeslag in aanmerking komen. Ook de huurverhoging is aan strikte regels gebonden. Bent u het niet eens met de huurverhoging? Gebruik dan onze voorbeeldbrief.

 

Huurprijscheck

Wilt u ook weten of de huurprijs te hoog is? Maak dan zelf alvast een berekening op de site van de Huurcommissie.