Hypotheek vastzetten tot 90 jaar: dat kan

Volgens de Hypotheekshop maken ouderen massaal gebruik van de mogelijkheid om de lage hypotheekrente langer vast te zetten. Dat kan dankzij de op 17 juni ingevoerde regels voor de Nationale Hypotheekgarantie. Eén op de tien ouderen zet de rente voor 30 jaar vast.

Dat schrijft de Telegraaf. Zij kiezen bewust voor een lange looptijd van 20 of zelfs 30 jaar. Op die manier liggen de hypotheekkosten tot 80 of zelfs 90 jaar vast, tegen een gunstige rente. De rente voor een 30-jarige hypotheek is nu laag: rond de 3 procent.

Deze mogelijkheid is nieuw, want tot voor kort konden ouderen in de tien jaar voordat ze met pensioen zouden gaan, niet of nauwelijks een hypotheek afsluiten

De banken moesten rekening houden met een daling in het inkomen bij pensionering. Dat ging ten koste van het maximaal te lenen bedrag. Dat is nu anders: banken mogen ook kijken naar de werkelijke lasten en de eventuele overwaarde, waardoor er meer mogelijk is.

Dat geeft ouderen nu de mogelijkheid de hypotheek af te sluiten en velen kiezen voor zo min mogelijk verrassingen. Dus: zo lang mogelijk rentevast. Mocht de rente in de toekomst stijgen dan raakt de tegen die tijd gepensioneerde woningbezitters niet of nauwelijks.

Lees ook: doe de hypotheekcheck en bespaar duizenden euro’s