Meer hypotheken voor verduurzaming

De afgelopen vier maanden zijn 90 procent meer hypotheken afgesloten om de woning te verbouwen of te verduurzamen dan een jaar eerder. Bij 55-plussers was de stijging zelfs 95 procent. Het financieren van een verbouwing of verduurzaming is onder andere mogelijk door het inzetten van overwaarde. De helft van de huizenbezitters verwacht een overwaarde van meer dan een ton. Een kwart wil deze overwaarde inzetten voor het verbeteren van de woning.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Hypotheker. Ruim negen op de tien woningbezitter verwacht dat zij overwaarde hebben door de sterk gestegen huizenprijzen van de afgelopen jaren. Bijna vier op de tien huiseigenaren is niet tevreden met het eigen huis. Zij willen in een andere plaats wonen, of in een groter of juist kleiner huis wonen. Voor deze groep kan het interessant zijn de overwaarde in te zetten voor het verbeteren of verduurzamen van het huis. Veertien procent wil dit ook doen voor het verbouwen van het huis, dertien procent voor het verduurzamen.

Onbekendheid

Veel huisbezitters zijn slecht op de hoogte van de financiële mogelijkheden om het huis te verduurzamen, zo blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Meer dan de helft weet niet dat ze extra geld kunnen lenen bi de aankoop van een duurzame woning. Bijna de helft is niet op de hoogte van het feit dat zij de hypotheek kunnen verhogen voor energiebesparende maatregelen.
In het onderzoek gaf ongeveer 44 procent van de huiseigenaren aan de woning de komende twee jaar te verduurzamen. Voor veel Nederlanders (47 procent) zijn de hoge kosten de belangrijkste reden om af te zien van verduurzaming.
 

Bron(nen):