Meer woningeigenaren willen asbest verwijderen

Asbest dak
Getty Images

De animo om een asbestdak te verwijderen is flink toegenomen. Meer dan de helft (55 procent) wil binnen twee jaar actie ondernemen als er een asbestdak blijkt te zijn. Twee jaar geleden was dat dertig procent.

Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van MilieuCentraal onder eigenaren van een woning van vóór 1994, het jaar dat asbest werd verboden. Ook het aantal mensen dat in asbest een gevaar ziet, stijgt. Bijna de helft (44 procent) van de eigenaren van oudere woningen denkt dat je altijd bij asbest uit de buurt moet blijven. Dat is niet zo. Onder bepaalde voorwaarden kun je een kleiner asbestdak zelf vervangen. Het is een goed idee om op tijd voor een gezond dak te kiezen om te voorkomen dat er door weer en wind nog meer asbestvezels vrijkomen uit de daken.

Door asbestdaken, die beschadigd raken door weer en wind, te verwijderen komen er minder kankerverwekkende vezels in de lucht en grond terecht. Gemeenten die meedoen aan de Week van de Asbestvrije Schuur maken het vervangen van asbesthoudende schuurdaken makkelijker voor particulieren. Deze gemeenten bieden praktische ondersteuning, zoals gratis beschermende kleding en inpakmateriaal, informatie en/of de gemeente haalt het asbestafval op. In de gemeente Hoeksche Waard werd daardoor in 2021 door 58 inwoners in totaal 500 m2 asbestdak vervangen.

Dit jaar vindt de actieweek plaats van maandag 12 tot en met zondag 18 september in onder andere Deventer, Oss en Raalte.

Auteur 
Bron 
  • Milieu Centraal