Nieuwe cijfers: piek huizenmarkt nog niet voorbij

Getty Images

De piek op de huizenmarkt is nog niet voorbij. Dat blijkt uit nieuwe cijfers. De gemiddelde verkoopprijs stijgt en Rabobank stelt haar huizenprijs verwachting naar boven bij.

De gemiddelde verkoopprijs in Nederland stijgt

De gemiddelde verkoopprijs voor een koopwoning is vorig jaar gestegen naar 308.000 euro. Het is voor het eerst sinds 1995 dat Nederlanders gemiddeld meer dan 3 ton betalen voor een nieuwe woning. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster.

Het CBS en Kadaster keken ook naar de duurste en goedkoopste gemeenten. De gemiddelde verkoopprijs van in gemeenten loopt uiteen van 832.000 euro tot 155.000 euro. In Bloemendaal, Blaricum en Laren werd gemiddeld het meest betaald voor een koopwoning. De gemiddelde verkoopprijs was het laagst in Delfzijl, Pekela en Brunssum.

De gemiddelde verkoopprijs zegt wel iets, maar niet alles over de ontwikkeling van de huizenprijs. De verkoop van een heel duur huis kan namelijk een vertekend beeld geven. Deze cijfers maand op maand vergelijken, is dus niet zinvol. Jaar op jaar zegt al meer over de huizenprijs ontwikkeling.

Rabobank stelt huizenprijs verwachting naar boven bij

Vandaag komt ook Rabobank met nieuwe huizenmarktcijfers. De bank becijferde dat vorig jaar net zoveel huizen zijn verkocht als het jaar daarvoor, maar dat de prijsstijging hoger uitvalt. In heel 2019 werden huizen gemiddeld 6,9% duurder.

De gemiddelde prijsstijging valt hoger uit dan de bank had verwacht. De gedaalde hypotheekrente sinds afgelopen zomer zorgt voor een opwaartse prijsdruk.

De lage rentestand blijft voorlopig een factor. Daarbij blijft de krapte op de huizenmarkt bestaan, onder andere door problemen in de bouw. Dit is reden voor Rabobank om de verwachting voor de huizenprijs in 2020 naar boven bij te stellen. Dit jaar verwacht de bank een gemiddelde prijsstijging van 5,5%. Eerder was dit nog 4,5%

Zo kunt u profiteren van de gestegen huizenprijs:

1.    Door de gestegen huizenprijs komt u mogelijk in een lagere risicoklasse. Bereken uw nieuwe laagste hypotheekrente.
2.    Verhoog uw hypotheek voor een investering in uw huis, zoals een verbouwing of energiebesparende maatregelen.
3.    Uw overwaarde opnemen, bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen? Bereken uw verzilvermogelijkheden.