PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Ook ouderen verlaten Zeeland

Niet alleen de jongeren uit Zeeland kiezen voor de grote stad, nu ook veel ouderen. NRC zocht naar de reden.

Onder jongere leeftijdsgroepen is de trend al langer zichtbaar. Jongeren uit Zeeland gaan studeren in de randstad, terwijl jonge gezinnen zich aangetrokken voelen tot de grote steden. Maar die trend geldt nu ook voor ouderen, meldt het Zeeuwse Planbureau. In 2015 vertrokken bijna 1200 senioren naar de randstad; 70 meer dan er zich in Zeeland vestigden.

Kinderen

Onder hen is Lenny Geluk, geboren en getogen Zeeuwse. Na het overlijden van haar man wisten de drie kinderen haar over te halen om in 'het hart van Nederland' te gaan wonen, vlak bij haar middelste kind en niet zo ver weg van haar twee andere kinderen in Amstelveen en Dordrecht. "Mijn kinderen vonden het vervelend mij alleen in Zeeland achter te laten", zegt Geluk tegen de krant NRC.

Ze heeft het niet gedaan omdat ze uit Zeeland weg wilde. "Ik heb Zeeland altijd schitterend gevonden", benadrukt Geluk. "De rust, de ruimte en de mooie stadjes. Maar ik ben overtuigd door de argumenten van mijn kinderen. We kunnen in het weekend een kopje thee of een borreltje bij elkaar drinken. We hadden behoefte dichter bij elkaar te zijn. En er komt een tijd dat ze voor hun mama willen zorgen."

Praktisch

Een ander argument is de bereikbaarheid in Zeist. Geluk zit nu overal dichtbij. De bus stopt voor haar deur. "In Zeeland kon ik niet zonder auto. Na een politieke vergadering kon ik ’s avonds met het openbaar vervoer niet meer thuis komen. Hier heb je eigenlijk geen auto meer nodig."