Ranglijst: de beste steden van Nederland

Onlangs publiceerde onafhankelijk vastgoedbureau JLL, aan de hand van een uitgebreide data-analyse van openbare overheidsgegevens, de ranglijst Beste Woonsteden van Nederland. Hoe hoog staat uw stad of dorp?

De lijst wordt eens in de drie jaar opgesteld aan de hand van 37 verschillende kenmerken. Vergeleken met de vorige editie is Almere twaalf plaatsen gestegen, naar nummer 6. Voor de lijst is een berg cijfermateriaal van 84 gemeenten met meer dan 50.000 inwoners in een computermodel gestopt. Tientallen factoren zijn meegenomen.

Jorn Thoomes van JLL: „Denk aan demografische groei, de prijsontwikkeling van woningen, bereikbaarheid, nieuwbouwvolumes, maar ook veiligheid. Die cijfers zijn zelfs op buurtniveau beschikbaar.”

Dit systematische onderzoek is vooral bedoeld om klanten van de vastgoedadviseur goed te kunnen informeren waar ze het slimst hun geld in woningen kunnen steken. „Als steden aantrekkelijk zijn voor nieuwe inwoners, dan zijn ze ook aantrekkelijk voor beleggers in woningen. De steden die onderaan bungelen, hebben of krijgen te maken met krimp, waardoor woningoverschotten ontstaan”, aldus Thoomes.

Wie scoort, en wie daalt?

Aan kop staan Amsterdam en Utrecht, vooral vanwege de economische groei en het hoge niveau van voorzieningen. De betaalbaarheid in Amsterdam is wel een groeiend probleem. Op plek 3 staat Delft, en daarna volgen Amersfoort en Zwolle. In de lijst is Almere flink omhooggeschoten, van plek 18 naar plek 6.

Onderaan de lijst staat Midden-Groningen, samen met Terneuzen en Hoogeveen. Heerlen en  Sittard-Geleen zijn de hardste dalers.

Hoe wordt uw gemeente beoordeeld? Op de website van JLL staat de hele ranglijst en het bijbehorende rapport >>

Bron: JLL