Spouwmuurisolatie pas in augustus

Isoleren kamer
Getty Images

Door een uitspraak van de Raad van State vorig jaar werd het isoleren van een spouwmuur alleen mogelijk na een ecologisch onderzoek naar beschermde diersoorten, met name vleermuizen. Inmiddels is er een tijdelijke oplossing, waardoor spouwmuurisolatie vanaf begin augustus weer mogelijk is.

Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH). De komende drie jaar mogen huiseigenaren spouwmuren laten isoleren zonder dat daarvoor ecologisch onderzoek nodig is. Wel moet de isolatie natuurvriendelijk plaatsvinden aan de hand van de natuurkalender. Dat betekent dat isoleren alleen mag buiten de winterslaap en buiten het kraamseizoen. In praktijk betekent het dat isoleren mogelijk is van begin maart tot begin april en van begin augustus tot half november.

VEH wil dat het mogelijk moet worden om het hele jaar door spouwmuren te isoleren. VEH pleit ervoor om innovatieve methoden te gebruiken om te onderzoeken of er vleermuizen zijn. Zijn er geen vleermuizen, dan kan er worden geïsoleerd. Ook wil VEH dat er subsidie komt voor de extra kosten voor natuurvriendelijk isoleren. Het gaat daarbij om de kosten voor vleesmuiswerende maatregelen en het plaatsen van alternatieve verblijfplaatsen. Deze kosten kunnen oplopen tot achthonderd euro.

Auteur