Versneld uw woning verduurzamen? Reserveer nu alvast budget

Getty Images

De komende tijd zullen de prijzen blijven stijgen, met name voor energie. Daarom is het interessant om zo snel mogelijk uw woning te verduurzamen. U kunt hiervoor nu alvast voordelig energiebespaarbudget reserveren.

Het Kabinet komt met maatregelen om huishoudens te compenseren voor de hoge energieprijzen. De accijns op benzine, gas en elektriciteit worden tijdelijk verlaagd en de minima krijgen eenmalig 800 euro energietoeslag. Dit is echter een tijdelijke oplossing om de ergste koopkrachtdaling te verzachten. 

Voor de lange termijn is het interessant om minder afhankelijk te worden van gas en elektriciteit. Veel huizenbezitters hebben er dan ook belang bij om hun woning versneld te verduurzamen.

4 goedkope manieren om verduurzaming te financieren

De afgelopen jaren zijn diverse (hypotheek)producten geïntroduceerd om verduurzaming voordelig te financieren. Daar kunt u juist nu slim gebruik van maken: 

1.    Energiebespaarbudget 

Met het energiebespaarbudget kunt u extra lenen voor verduurzaming als u een huis koopt, verbouwt of de hypotheek oversluit. U krijgt een bouwdepot van maximaal 106% van de woningwaarde. Het grote voordeel is dat vooraf geen specificatie nodig is van welke energiebesparende maatregelen u gaat nemen en wat de kosten worden.

Op deze manier kunt u nu al budget reserveren om uw huis binnen 2 jaar te verduurzamen. Zodra u kosten hebt gemaakt, stuurt u de factuur naar de geldverstrekker. U kunt kiezen uit diverse erkende energiebesparende maatregelen, waaronder: isolatie, hoog rendement beglazing, warmtepompen en zonnepanelen.

Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden en reserveer alvast uw energiebespaarbudget.

2.    Korting op hypotheekrente

Veel mensen hebben al een hypotheek en het is niet altijd voordelig om deze over te sluiten. Mogelijk geeft uw geldverstrekker wel korting op uw hypotheekrente wanneer u de woning gaat verduurzamen. Dit wordt ook wel duurzaamheidskorting genoemd. Uw huis moet dan wel aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoen. Bereken hier vrijblijvend uw laagste hypotheekrente.

3.    SVN duurzaamheidslening 

Komt u niet in aanmerking voor het energiebespaarbudget of duurzaamheidskorting op de hypotheekrente, dan is er altijd nog de SVN duurzaamheidslening. Dit is een lening die verstrekt wordt vanuit de gemeente. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de hoogte van het inkomen, maar ook de gezins, woon,- en werksituatie spelen een belangrijke rol bij de beoordeling van de financiering. Vaak zijn hier geen afsluitkosten aan verbonden. Bekijk hier de mogelijkheden per gemeente.

4.    Overwaarde verzilveren 

Ook is het mogelijk om uw huis te verduurzamen met overwaarde. Vanaf 10 jaar voor de AOW-leeftijd komt u in aanmerking voor de werkelijke lastentoets. U kunt dan meer lenen op basis van uw inkomen. Daarnaast is de verzilverhypotheek een aflossingsvrije lening, waarbij de rente wordt opgeteld bij de hypotheeksom. U betaalt dus geen extra maandlasten.

Bereken vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden en kies zelf uw bestedingsdoel.

De overheid streeft er naar om zoveel mogelijk woningen te verduurzamen. Daarom is er altijd wel een financieringsmogelijkheid te vinden. Benieuwd wat voor u de beste oplossing is? Bereken hier hoeveel u extra kunt lenen voor verduurzamen.