Woningen voor 8 miljard verduurzaamd

Getty Images

Nederlanders hebben vorig jaar ruim 8,1 miljard euro besteed aan het verduurzamen van hun woning. Dat bedrag is exclusief investeringen van verhuurders en VvE's. Verreweg meeste geld ging naar isolatie (46 procent) en verwarming (45 procent).

Dit blijkt uit het onderzoek 'Duurzaam Wonen' van Multiscope. Het grootste deel van de verduurzaming wordt uitbesteed (85 procent). Dat is een bedrag van zeven miljard euro. Gemiddeld kost een uitbesteding zo'n 1500 euro. Zelf uitgevoerde aanpassingen  kosten zo'n 150 euro. Aanpassingen die worden uitbesteed zijn over het algemeen complexer en er is duurdere apparatuur aangeschaft. Dat verklaart het grote prijsverschil.

Woonhuisverzekering

Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door verzekeringsadviseur Aon, blijkt dat vier op de vijf Nederlanders de woonhuisverzekering niet aanpast na een verbouwing of grootschalig klusproject. Bij schade kan het leiden tot een onaangename verrassing, bijvoorbeeld als de nieuw aangebrachte zonnepanelen niet zijn meegerekend in de waarde van de woning. Schade aan het woonhuis komt vaker voor dan veel mensen denken. In het afgelopen jaar kreeg een op de acht huiseigenaren te maken met schade. Weersomstandigheden zoals hagelbuien en onweer, zijn de voornaamste oorzaken voor schade, maar ook een kapotte waterleiding kan de boosdoener zijn.

Als door een verbouwing de waarde van het huis niet is meegenomen in de woonhuisverzekering, zal een verzekeraar bij schade niet het volledige bedrag uitkeren.

Bron: Multiscope

Auteur 
  • David de Wilde