Camera’s van de buren bespieden mij

Vraag van de week

De buren hebben op hun woning camera’s geplaatst. We hebben het vermoeden dat die camera’s niet alleen hun tuin bestrijken, maar ook een groot deel van onze tuin. We voelen ons bespied, mag dat zomaar?

Het aanbrengen van camera’s en filmen is op zichzelf niet strafbaar als dit duidelijk is aangekondigd of als de camera’s duidelijk in het zicht hangen. Wel kan het feit dat privacy geschonden wordt reden zijn om verwijdering of beperking van het camerabeeld te eisen. Dat is zeker het geval bij camera’s die niet een vast standpunt hebben, maar gericht kunnen worden. Slaat de buurman de gefilmde beelden op, dan mag dit slechts voor zover dit noodzakelijk is voor het door de buurman beoogde doel. Wil de buurman zijn eigendom in de gaten houden, dan mag dit slechts voor zover de privacy ('persoonlijke levenssfeer') van anderen niet in het geding komt.

Uit rechtspraak (hof Leeuwarden) blijkt dat bij het privéterrein ook het openbaar gebied behoort als daar bijvoorbeeld de auto van de buurman geparkeerd staat. Passerende voorbijgangers hebben een dusdanig klein privacybelang, dat zij niet kunnen klagen. U als buren die veel vaker geschonden worden in de privacy mogen dit wel.

De meest gebruikelijke methode om uw privacy te garanderen is om met tape een stukje van het camerabeeld af te plakken zodat de camera alleen het eigen terrein van de buurman ziet.

27 Comments

Door Sylvia (niet gecontroleerd) op ma, 16-10-2017 - 18:11

Hier ook! De camera staat gericht op onze tuin en de andere camera gericht op alle auto's voor deur. Ze kunnen dus altijd zien wanneer wij thuis komen wanneer wij weg gaan... alles kunnen ze in de gaten houden! Vind het nu wel heel vervelend worden!

Door W.van. laarhoven (niet gecontroleerd) op za, 19-8-2017 - 14:38

Op de top g1500 hierover gesproken.De wijkagent zegt dat het mag, maar de hoofd beveiliging zeg dat het niet mag,er moet bij de wet hier duidelijk over komen.Waarom is het nodig om roterende camara's op te hangen als alleen de schuur beveiligd moet worden? Hier zou alleen een camera op mogen hangen met op een punt gerichte opname.

Door Ad (niet gecontroleerd) op za, 19-8-2017 - 12:56

En contact opnemen met de buren waarbij u uitlegt wat uw gevoelens zijn die uw buren bij u veroorzaken? Daar begint het bij overlast altijd mee; overleg / communicatie en om begrip vragen.

Door Harry Romijn (niet gecontroleerd) op za, 19-8-2017 - 12:54

Met warmtebeeld-camera's door beton kunnen kijken ? ONZIN. Iets te veel James Bond films gezien. Hooguit warmtelekken

Door Van Boerem (niet gecontroleerd) op za, 19-8-2017 - 08:51

Ik ben van mening dat we veel wet en regelgeving in dit land hebben maar op fronten waar je processen over moet voeren schort het aan.
De techniek gaat zo snel dat onze regering altijd achter de feiten aanloopt en er veel jur.zaken gevoerd moeten worden om de privacy te borgen.
Mijn motto is wees flink en ga een regering maken die niet achter de feiten aan hoeft maar eens vooroplooopt om de burgers en haar privacy te beschermen.
De rechtskundigen en de aasgieren worden er alleen maar Fin.beter van en je krijgt een hoop ellende op de woonbuurten .
Dat moeten we niet willen toch!

Door Ria (niet gecontroleerd) op vr, 18-8-2017 - 19:13

Er wordt gesproken van vermoeden, misschien eerst even bij de buren langs gaan en meekijken wat de camera waarneemt. Dan met de buurman in gesprek als het nodig is om samen te bekijken hoe de camer ingesteld kan worden zodat dat niet meer het geval is zou ik zeggen.

Door Augje (niet gecontroleerd) op za, 3-12-2016 - 23:06

Mijn benedenburen lopen de hele dag (en al 5 jaar) achter me aan met een warmtebeeld camera waar je mee door beton kan kijken, en dan als ik ergens even rustig zit, maken ze keiharde geluiden om me te laten schrikken, met draadloze boxen die aan het plafond hangen
Ik heb het al aan de wijkagent en vele anderen verteld maar niemand kan er wat aan doen,
ja ik kan verhuizen, maar daar moet je ook de financiële middelen voor hebben

Door J.P. Clifford (niet gecontroleerd) op do, 11-8-2016 - 12:19

Uit een mailing van slachtofferhulp meen ik te moeten begrijpen dat als u uw wonig verlaat of niet goed afsluit u een publiek persoon bent zonder enige rechten. Ik vroeg me toen af of het Privaatrecht dan niet beter afgeschaft kan worden? De geschiedenis van Prinses Dyana toont wel heel pregnant de zwarte zijde van fotograferen en filmen. Maar er gebeurt niets.

Door johan (niet gecontroleerd) op wo, 10-8-2016 - 20:27

Hang ze zelf ook op. Dan komt die buurman wel of niet naar je toe. Gelijke monniken gelijke kappen.

Door anneke (niet gecontroleerd) op wo, 10-8-2016 - 19:21

mijn buurman heeft ook camera's gericht op me huis me tuin en balkon heeft zelf om ze eigen prive te beschermen bamboe planten geplant zo dat niemand in hem huis of tuin kan kijken maar net onder ze dak goot camera gedaan zo hij alles van mijn kan zien dat is toch ziek