Contant geld blijft

Meer dan drie op de vier Nederlanders verwacht over vijf jaar nog steeds met contact geld te betalen. Iets minder dan de helft denkt minder vaak cash te geen betalen. Nederlanders die verwachten dat ze minder vaak of helemaal niet meer contant zullen afrekenen, vinden vooral dat elektronisch betalen steeds makkelijker wordt.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van De Nederlandsche Bank. Uit eerder onderzoek bleek dat gebruik van contant geld aan de kassa is gedaald van 32 procent in 2019 naar 21 procent in 2020. De oorzaak is de coronacrisis. Desondanks hebben verreweg de meeste Nederlanders nog steeds bankbiljetten (76 procent) en munten (85 procent) bij zich.

Illegale activiteiten

Biljetten van 500 euro en 200 euro zijn niet populair. Slechts 6 procent en 14 procent van de Nederlanders heeft zo'n biljet het afgelopen jaar in handen gehad. Eurobiljetten met een hoge waarde zijn niet standaard bij geldautomaat of bankkantoor te krijgen. Ongeveer de helft van de Nederlanders koppelen 200- en 500 eurobiljetten aan illegale activiteiten. De vraag naar deze biljetten is dan ook klein. Slechts drie procent heeft behoefte aan deze biljetten.
Het vertrouwen in de echtheid van eurobiljetten is hoog. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft daarom nog nooit een biljet op echtheid gecontroleerd.

Bron: DNB