Franse boetes op de mat

Nederlandse automobilisten die in Frankrijk zijn geflitst of een andere verkeersovertreding hebben begaan, krijgen vanaf nu een boete van de Franse justitie thuisgestuurd. Omgekeerd geldt hetzelfde: Franse automobilisten die in Nederland een verkeersovertreding hebben begaan, kunnen daarvoor een Nederlandse boete op de deurmat vinden.

Dit is mogelijk omdat Frankrijk en Nederland onlangs hun kentekenregister voor elkaar hebben opengesteld. Frankrijk kan nu in het Nederlandse register kijken om Nederlandse verkeersovertreders te achterhalen als alleen het kenteken bekend is. Het CJIB kan hetzelfde doen met geflitste Franse kentekens. Met Duitsland, België en Zwitserland worden al langer kentekengegevens uitgewisseld.

Informatie

Wie een Franse boete ontvangt en informatie wil over mogelijkheden om in beroep te gaan of over de betaling, kan contact opnemen met Antai, de instantie die de boetes int. Telefoonnummer: +33 1 77 68 66 11, internet www.antai.gouv.fr/nl. De site is in het Nederlands.

Boetes

Verkeersboetes in Frankrijk zijn hoger dan in Nederland. Veel boetes kunnen oplopen tot €750. Dat geldt bijvoorbeeld voor te hard rijden buiten de bebouwde kom, voor door rood rijden, een inhaalverbod overtreden, handsfree bellen of geen gordel dragen. Voor veel overtredingen zijn de minimumboetes €135.

Kijk hier voor een boete indicatie van de ANWB

Bron: CJIB

5 Comments

Door Louis (niet gecontroleerd) op wo, 20-11-2019 - 13:27

Dag. Ik zou wel eens het hele traject geschetst willen hebben. Eerst schikkingsvoorstel dan pv naar de rechter denk ik. Nu dreigt cjib dat bij de schikking deurwaarder komt. Ik denk gewoon Frans strafrecht en dat de Franse rechter eerst moet veroordelen. Dan beroepsmogelijkheid bij hogere rechter, toch? ANWB doet wazig. Cjib doet wazig.

Door Martin (niet gecontroleerd) op ma, 9-4-2018 - 14:10

Heb een zgn. "verhoogde" boete van 180 euro ontvangen wegens een overtreding van maar liefst 6 km met 5 km correctie blijft 1 km overtreding. Verhoogde boete krijg je op bepaalde voorwaarden waarvan geen enkele bij mij van toepassing is. Ik was en ben me niet bewust van de overtreding en ben ook niet eerder dan nu, 5 maanden later, op de hoogte gebracht. Wat nu? Dit verhoogde bedrag ga ik niet betalen maar kan hier ook géén bezwaar tegen maken.

Door Kdam (niet gecontroleerd) op ma, 25-9-2017 - 19:54

Heb een boete gehad met auto van de zaak. Volgens ANTAI moet nu de eigenaar (werkgever) aangifte doen want anders krijgt deze ook een boete. Is wettelijk voorgeschreven vanaf 1 jan. 2017. Klopt dit?

Door Jopie (niet gecontroleerd) op za, 24-6-2017 - 20:42

Hoger dan in Nederland ?
Is dat een mislukte poging om te ontkennen dat de boetes in NLD totaal uit de hand gelopen en idioot zijn ?
0-30 te hard in frankrijk = 45 euro
30-50 te hard = 90 euro.

Door Kees (niet gecontroleerd) op za, 11-3-2017 - 00:32

Heb een boete ontvangen uit Frankrijk maar ben die kwijt hoe kan ik die nu betalen heb ook geen verhoging op de mat gehad?