Grootbank of graaibank? Spaarklant is nieuwe melkkoe

Koeien
Getty Images

Terwijl ABN AMRO, ING en Rabobank hun winst verdubbelen, blijft de spaarrente achter. Een goed moment om de (graai)banken vaarwel te zeggen? Hier krijg je een hogere spaarrente.

Grootbanken presenteerden recentelijk aanzienlijke winststijgingen. ABN AMRO zag de winst in het afgelopen kwartaal verdubbelen tot 870 miljoen euro, en ook ING behaalde een verdubbeling met 2,2 miljard. Rabobank volgde met een winst van 1,3 miljard - ook een verdubbeling.

Deze banken profiteren van de reeks renteverhogingen door de Europese Centrale Bank. De ECB heeft de beleidsrente maar liefst 9 keer verhoogd in de strijd tegen hoge inflatie. Dit moet lenen minder aantrekkelijk maken en sparen stimuleren om de uitgaven te beperken.

In plaats van overtollig spaargeld in een kluis te bewaren, deponeren banken dit bij de centrale bank tegen een vergoeding. De ECB heeft in korte tijd de spaarrente die banken ontvangen verhoogd naar 3,75%. Ondertussen verhogen banken slechts mondjesmaat de rentes voor spaarklanten. Bij ABN AMRO krijg je nu 1,25% p.j. spaarrente en bij ING ook tot €10.000,- daarna is de spaarrente 1,15% p.j.

Rabobank heeft de spaarrente verhoogd naar 1,5% p.j.

Ter vergelijking: de hypotheekrente, waar banken voor betalen bij de ECB, is een stuk sneller gestege

Op veel begrip hoeven spaarklanten niet te rekenen. ABN-topman Robert Swaak zei bij RTL Nieuws dat klanten ‘zelf de keuze hebben: blijven of vertrekken’.

Een goed moment om de (graai)banken vaarwel te zeggen en met (een deel) van je spaargeld over te stappen?

Er valt in ieder geval wat te kiezen. Het zijn vooral de kleinere banken, vaak afkomstig uit het buitenland, die momenteel aantrekkelijke spaarrentes aanbieden. Hieronder vind je er een paar. Deze spaarrekeningen sluit je eenvoudig online in Nederland af. 

De hoogste spaarrentes in Nederland

Open nu een spaarrekening bij Bunq en krijg nu 2,46% rente op je spaargeld. . Let op: je spaart via een app en kunt maar maximaal 2 keer per maand geld opnemen.

Meer interessante spaarrekeningen zijn (rentes op jaarbasis):

●    BigBank, Estland: 2,70% >
●    Nordax Bank, Zweden: 2,68% >
●    Reault Bank, Frankrijk: 2,65% >
●    Klarna, Zweden: 2,55% >

Of zet je spaargeld tijdelijk vast in een deposito:

●    6 maanden: 4,00% >
●    12 maanden: 4,25% >
●    24 maanden: 4,25% >
●    36 maanden: 4,35% >

Tip: via het spaarplatform Raisin kun je eenvoudig meerdere Europese spaardeposito’s openen met verschillende looptijden. Zo komt er regelmatig een bedrag vrij plus een leuke rente. Het spaargeld is binnen de Europese Unie tot €100.000,- per rekeninghouder per bank gegarandeerd.

Auteur 
  • Roel van Oirschot