PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Hoe lang is een cadeaubon geldig?

Soms zijn ze oneindig geldig

Sommige cadeaubonnen hebben een beperkte houdbaarheid. Maar dat is niet altijd zo. Geldenrecht zet de regels op een rij.

Hoe vaak komt het niet voor? Een verjaardag, geen idee wat te geven, maar u wilt wel een aardigheidje meebrengen. Cadeaubonnen zijn voor dat soort situaties heel populair: de ontvanger kan er zelf mee kopen wat hij wil, maar het is toch leuker dan een enveloppe met geld.

Vaak belanden ze ergens in een la of tas, om pas na lange tijd weer ontdekt te worden. Wil de eigenaar er dan alsnog iets mee kopen, dan blijkt de bon niet meer geldig te zijn. Kan dat zomaar? Er is toch geld voor betaald?
Op zich mag de uitgevende winkel zelf bepalen hoe lang een bon geldig is. Wel moet dit duidelijk worden op de bon zelf. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Er staat geen datum op: de bon is onbeperkt geldig.
  • Er staat een uitgiftedatum op, maar geen geldigheidstermijn: de bon is vijf jaar geldig.
  • Er staat een uitgiftedatum op, maar ook een geldigheidstermijn (of einddatum): de bon is geldig binnen de aangegeven periode.

Ook beslist de winkel of het tegoed in één keer gebruikt moet worden, wat nog weleens het geval is. Dat wordt wel steeds minder, nu steeds meer winkels de cadeaubon vervangen door een giftcard. Een giftcard is een plastic pasje, waarop een saldo gezet wordt door de gulle gever. Dit saldo kan naar eigen inzicht besteed worden door de ontvanger. Vaak is het bovendien mogelijk om de card later weer op te laden.

Reactie toevoegen