Moeten verzekeringsvoorwaarden op papier?

Verloren bagage
Getty Images

Tijdens een weekeindje Düsseldorf vergeet een echtpaar bij het uitstappen uit een taxi de bagage mee te nemen. De verzekering wijst de claim af, maar bij het Kifid krijgt het echtpaar gelijk. Ze hebben de verzekeringsvoorwaarden nooit op een ´duurzame drager´ ontvangen.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. De man en de vrouw hebben sinds 1 juni 2022 een doorlopende reisverzekering. Deze is telefonisch afgesloten. Een week daarvoor heeft de verzekeraar het polisblad gemaild met een link naar de algemene en bijzondere polisvoorwaarden.

In december 2022 gaat het echtpaar een weekendje naar Düsseldorf. Bij het hotel houden ze een taxi aan, ze plaatsen de bagage – een koffer en een weekendtas – in de kofferbak en rijden weg. Bij het uitstappen vergeten ze de bagage en de taxi rijdt ermee weg. Een maand later meldt het echtpaar de diefstal bij de verzekeraar. Ze hebben op dat moment nog geen aangifte gedaan. De verzekeraar weigert de schade te vergoeden.

Vergissing

Bij het Kifid eist het echtpaar betaling van de schade, een bedrag van ruim zesduizend euro. Het echtpaar was in de veronderstelling dat de taxichauffeur een vergissing had gemaakt en dat het taxibedrijf contact zou opnemen met het hotel. Zodra het echtpaar zich realiseerde dat de bagage niet terug zou komen, hebben ze de verzekering ingelicht. De verzekeraar is het niet met deze lezing eens. Volgens de verzekeringsvoorwaarden moet een verzekerde een diefstal binnen twee weken melden en alles doen om te schade te beperken. Dat is hier niet gebeurd.

De Geschillencommissie buigt zich niet meteen inhoudelijk over de zaak. Eerst gaat het om de onderliggende wettelijke regels. De verzekerde heeft de reisverzekering namelijk telefonisch afgesloten. In dat geval geldt de richtlijn financiële diensten op afstand. Die richtlijn schrijft voor dat de verzekeraar de polisvoorwaarden verstuurt op een manier dat de verzekerde deze kan opslaan.

In dit geval heeft de verzekeraar een hyperlink gestuurd naar de voorwaarden en de verzekeraar kan niet garanderen dat dit document tussentijds ongewijzigd blijft. De verzekeraar mag daarom geen beroep doen op de voorwaarden en moet de schade vergoeden. Op het polisblad staat dat bagage tot een maximum van drieduizend euro gedekt is. De verzekeraar moet dit bedrag betalen.

Auteur 
Bron 
  • Kifid