Nog steeds contracten boven prijsplafond

Shoppen
Getty Images

Ongeveer zes procent van de huishoudens heeft een stroom- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor hen bijna altijd voordeliger om over te stappen. Vanaf 1 januari 2024 vervalt het prijsplafond. Consumenten betalen dan de prijs die in hun contract staat.

Dit blijkt uit de Monitor consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt. Tweede bevinding in de Monitor is dat het aantal huishoudens met een vast contract sinds maart dit jaar flink stijgt. In oktober waren dit er ruim drie miljoen, tegenover zo'n twee miljoen in maart. Meer dan vier miljoen huishoudens hebben op dit moment een variabel of dynamisch contract. Hoewel de energietarieven deze maand iets hoger zijn dan vorige maand, is er een ruim aanbod aan vaste en variabele contracten met prijzen onder het huidige prijsplafond.

Stroometiket

Stroomleveranciers moeten (potentiële) klanten informeren over de herkomst van de geleverde stroom via een zogeheten stroometiket. De ACM heeft dit jaar vooral leveranciers gecontroleerd die claimen dat zij geheel of gedeeltelijk stroom van 'Hollandsche bodem' leveren. Op dit moment hebben alle energieleveranciers het verplichte stroometiket gepubliceerd en kunnen alle gecontroleerde leveranciers hun claims van Hollandse stroom onderbouwen.

Auteur