Ook compensatie bij vertraagde aansluitende vluchten

man op vliegveld
Getty Images

Een consument die een reis boekt die uit verschillende vluchten met verschillende maatschappijen bestaat, heeft recht op compensatie als de vlucht vertraging oploopt. Ook als de vertraging is ontstaan op een lokale vlucht buiten de EU.

Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Een Duitse passagier had bij een reisbureau een reis met twee overstappen geboekt van Stuttgart via Zürich en Philadelphia naar Kansas. De eerste vlucht werd uitgevoerd door Swiss International Air Lines, de twee andere vluchten door American Airlines. Op de vlucht tussen Philadelphia en Kansas liep de Duitser vier uur vertraging op.

Op basis van de Europese regels eiste de passagier via een claimbureau een compensatie van zeshonderd euro van American Airlines. De Duitse rechter legde de zaak voor aan het Hof van Justitie. Het Hof oordeelde dat het recht is op compensatie ook geldt voor aansluitende vluchten. Dat zijn vluchten die los van elkaar door verschillende maatschappijen worden uitgevoerd, door een reisbureau zijn gecombineerd, voor één totaalprijs en waarvoor één ticket is uitgegeven.

In deze zaak had de passagier de gehele reis bij een reisbureau geboekt en stond het ticketnummer op de instapkaarten voor alle vluchten. Het Hof ziet deze reis als één reservering en dus als aansluitende vluchten. In dat geval is er recht op compensatie voor de vertraging.

Bron 
  • ECC Nederland