Schadeoorzaak hoef je niet te kennen

Een verzekeraar moet de schade vergoeden, ook als de verzekerde geen idee heeft wat de oorzaak van de schade is. Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid.

In deze zaak had een vrouw bij haar verzekering schade aan haar iPhone 6 gemeld, zonder daarbij te zeggen wat de oorzaak was. De verzekeraar wees de claim af, omdat ze niet kon vaststellen of de schade gedekt was of niet. Een week later constateerde de reparatiedienst van Apple vochtschade aan de binnenkant van het toestel. De vrouw diende daarop een klacht in bij haar verzekeraar tegen het afwijzen van haar claim. Volgens de polisvoorwaarden is waterschade namelijk gedekt.

Impliciete oorzaak

Bij de Geschillencommissie kreeg de vrouw gelijk. Apple heeft als onafhankelijke buitenstaander vochtschade vastgesteld in het toestel. Dat impliceert, aldus de Geschillencommissie, ook de oorzaak van de schade, namelijk: contact met water. Zo'n gebeurtenis is gedekt door de verzekering, ook als de eigenaar niet weet waar en wanneer de iPhone in contact is geweest met water.

Bron: www.kifid.nl