Ik hoest bloed op

Sinds een week ben ik fors verkouden en hoest ik veel, waarbij ik slijm ophoest. Vanochtend zat er bloed bij. Ik schrok me rot. Moet ik hiermee naar de huisarts? Ik ben vijftien jaar geleden gestopt met roken en ben 64 jaar.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Dat hoeft niet meteen, tenzij het echt een grote hoeveelheid bloed is. Bloed ophoesten kan een gevolg zijn van longkanker, een longembolie, tuberculose of bepaalde immuunziekten, maar een gewone verkoudheid kan het ook verklaren. Het slijmvlies van je luchtwegen raakt beschadigd en bij flink hoesten kan het dan gaan bloeden. Als het bloeden niet meer terugkomt wanneer uw verkoudheid over is, zou ik het erbij laten – tenzij u nog andere blijvende klachten hebt, zoals moeheid of ­gewichtsverlies.

Wanneer u vijftien jaar geleden gestopt bent met roken, is het risico op hart- en vaatziekten bijna gelijk aan dat van ­iemand die nooit gerookt heeft. Het risico van longkanker is ook flink verminderd, maar blijft wel altijd wat verhoogd. Het blijft dus iets om alert op te zijn.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!