Kun je griep krijgen als je de griepprik hebt gehaald?

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Kun je griep krijgen als je de griepprik hebt gehaald?

Ieder jaar ontvangen mensen van 60 jaar en ouder in oktober of november een uitnodiging van de huisarts voor de griepprik. Ook kinderen en volwassenen met een medische indicatie worden opgeroepen voor de griepprik.

Milder verloop

De griepprik verkleint weliswaar de kans dat op griep, maar het wil niet zeggen dat je het helemaal niet krijgt. Word je toch ziek? Dan zal de griep mogelijk milder verlopen en zijn de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner.

Het griepvirus veroorzaakt griep. Als je de griepprik krijgt, reageert je lichaam door afweerstoffen te maken tegen het virus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner.

Jaarlijks

De griepprik, oftewel het vaccin, bevat onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten die in het komende winterseizoen in Nederland worden verwacht. Het afweersysteem reageert hierop door afweerstoffen tegen de griepvirussen aan te maken. Elk jaar wordt het griepvaccin aangepast, omdat het griepvirus voortdurend verandert.

Dat is dan ook de reden dat de griepprik elk jaar moet worden gegeven. Zo kan het lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. Experts voorspellen welke griepvirussen komende winter het meest voor zullen komen.

Het duurt ongeveer twee weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
 

4 Comments

Door jan (niet gecontroleerd) op vr, 12-10-2018 - 10:11

na 14 jaar griepprik ieder jaar vaker ziek dan voor de griepprik.dit is het eerste jaar dat ik het ga proberen zonder griepprik.als er een virus rondgaat zou bekend moeten zijn om welk virus het gaat en/of die ook in de griepprik zit.en als er dan een griep pandemie uitbreekt zou ik kunnen overwegen om alsnog de griepprik te halen.

Door E.Munnich (niet gecontroleerd) op di, 11-10-2016 - 19:08

Verschillende jaren geleden mijn, o zo nodige, griepprik gehaald, en nog nóóit zó ziek en lamlendig geweest als die winter. Voor mij was dat het teken om met de arts te spreken en besloten af te zien van vaccinatie.
Dit is mijn ervaring, kan niet voor iemand anders spreken.

Door RenFer (niet gecontroleerd) op di, 11-10-2016 - 18:44

Quote: "De griepprik, oftewel het vaccin, bevat onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten die in het komende winterseizoen in NEDERLAND worden verwacht. "

Betekent dit dat je dan alleen in NEDERLAND hiertegen bent beschermd?

Door fpo (niet gecontroleerd) op di, 11-10-2016 - 18:06

Griep verloopt MOGELIJK minder en is de kans op complicaties MOGELIJK kleiner. Ja hoor, dat gaan we allemaal geloven! De praktijk wijst echter andere dingen uit. Veel mensen die alsnog de griep krijgen na een vaccinatie komen maar al te vaak juist heel moeilijk van die opgelopen griep af.Het immuunsysteem is immers nog druk bezig het vaccin te verwerken en als dan toch nog een infectie optreedt van veel griepvirusdeeltjes tegelijk, dan moet je van nature toch wel een goed werkend immuunsysteem hebben wil je daar maar nauwelijks iets van merken.
Jammer dat men in zoveel artikelen weinig kennis van zaken beschrijven. De meeste info komt van de fabrikanten af die hun eigen middelen hebben onderzocht op effectiviteiten en al die onderzoeken zijn ongeloofwaardig, omdat ze niet door een neutraal team van onderzoekers zijn gedaan. Uiteraard schrijven ze dan alles hun eigen kant uit en presenteren ze hun producten als geweldig werkend. Pas als je onderzoeksresultaten te lezen krijgt van onafhankelijke onderzoeken, dan kan je begrijpen dat, wat mensen wordt voorgelegd, haaks staat tegenover de realiteit.
Veel lezers classificeren berichten als de mijne meteen als çomplottheorie'. Dat doen ze alleen als ze zelf totaal geen onderzoek gedaan hebben naar de werkelijkheid achter dit soort artikelen. Dan is etiketten plakken altijd de makkelijkste weg. Dus doe zelf onderzoek, google naar de effecten van griepvaccins en word zelf een heel stuk wijzer. Is alles de moeite waard!