10 mooie, bijzondere en gastvrije fietshotels

Getty Images

Wie er een weekendje met de fiets tussenuit wil, kan kiezen uit ­de vele fietshotels die Nederland en Vlaanderen rijk zijn. Hotels waar fietsers speciale arrangementen krijgen aangeboden.

Toscaans uitzicht

Hotel Val Monte is een Italiaanse knipoog naar de naam van het dorp waar het hotel staat: Berg en Dal. En met een ronduit Toscaans uitzicht vanaf het terras voelt Italië inderdaad wel heel dichtbij. Golden Tulip Val Monte: Oude Holleweg 5, Berg en Dal, T024-684 20 00, www.goldentulipvalmonte.nl.

Adembenemende Westerschelde

Strakke architectuur en ruime kamers met vrij zicht op de adembenemende Westerschelde. Dankzij de veerdienst Vlissingen-Breskens is Hotel de ­Milliano bovendien maar een paar trappen verwijderd van Walcheren. Maar vergeet ook Zeeuws-Vlaanderen niet – een verrassend fietsvriendelijke regio. Hotel-Restaurant de Milliano: Promenade 4, Breskens, T 0117-38 18 55, www.milliano.nl.

Bourgondisch Kempenland

Een streek voor levensgenieters. Omgeven door kastelen, abdijen en een vriendelijk golvend landschap, is het Vlaamse Westerlo een ideale uitvals­basis voor mooie fietstochten door het Kempenland. Daarna is het zalig terugkeren naar Hotel Geerts, waar comfortabele kamers en een bourgon­dische keuken op u wachten. Hotel Geerts: Grote Markt 50, Westerlo (B), T 0032-14 54 40 17, www.hotelgeerts.be.
Missing media-item.

Aan de mooie rivier

Mooirivier. Klinkt als een wijngaard in Zuid-Afrika, maar het is een hotel aan de oever van de Overijsselse Vecht – een van de mooiste rivieren van ons land. Hier doorkruisen fietspaden het brede stroomdal en ontsluiten zich, van Gramsbergen tot Zwolle, vele intieme plaatsjes. Hotel Mooirivier: Oude Oever 10, Dalfsen, T 0529-47 87 77, www.mooirivier.nl.

Als een jeugdherberg

Tweepersoonskamer met eigen sanitair. Of met z’n vieren of zessen op één ­kamer – en slapen in stapelbedden natuurlijk. Het Stayokay-hostel in Bunnik koestert de nostalgische gezelligheid van de oude jeugdherberg. Stayokay Hostel Utrecht–Bunnik: Rhijnauwenselaan 14b, Bunnik, T 030-656 12 77, www.stayokay.com/bunnik.

Klassiek stadshotel

Hartje Leiden. Zes klassieke panden vormen samen Hotel Nieuw Minerva. De fietsroutes beginnen voor de deur: via de Oude Rijn naar Katwijk, of de andere kant op richting Groene Hart. Bij terugkeer wacht het bruisende stadscentrum. Hotel Nieuw Minerva: Boommarkt 23, Leiden, T 071-512 63 58, www.nieuwminerva.nl.

Drenthe aan uw voeten

In Dwingelo, midden in Drenthe, wordt u wakker aan de mooiste brink van Nederland. Dan fietsen over het Dwingerveld naar Anholt, of via het Diever naar het Drents-Friese Wold. Vanuit Hotel Wesseling ligt heel Drenthe aan uw voeten. Hotel Wesseling: Brink 26, Dwingeloo, T 0521-59 15 44, www.hotelwesseling.nl.

In Engelse sferen

Duin & Kruidberg ademt de statige sfeer van een Engels landhuis. Verleidelijk om door het landschapspark te slenteren. Maar met het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in de buurt is er geen excuus om de fiets te laten staan. Landgoed Duin & Kruidberg: Duin en Kruidbergerweg 60, Santpoort, T 023-512 18 00, www.duin-kruidberg.nl

Missing media-item.

Duitsland om de hoek

De heuvels van het Montferland, de Achterhoek en de Liemers – en ook Duitsland – liggen er om de hoek. Niet voor niets biedt Hotel Zonneheuvel de mogelijkheid het fietsarrangement tot zeven dagen te verlengen. Hotel Zonneheuvel: Schaapsdrift 12, Beek (Montferland), T 0316-53 13 86, www.hotel­zonneheuvel.nl.

Tevreden mens

Het marktplein van Eersel is Brabants mooist bewaarde plein. En Eersel is een van de Acht Zaligheden. Op het terras van Hotel De Bengel, aan die onvolprezen markt, zult u zich voelen als het standbeeld op het plein: De contente mens. Hotel De Bengel: Markt 13, Eersel, T 0497-51 62 02, www.hoteldebengel.nl.

Auteur 
  • Flip van Doorn
Bron 
  • Plus Magazine