De Noordzee in vogelvlucht

vogels
Sijmen Hendriks

Fotograaf Sijmen Hendriks reisde de hele Noordzeekust af om de vogels die er leven te fotograferen. Hij stond versteld van de hoeveelheid exotische vogels die hij tegenkwam.

Fotograaf Sijmen Hendriks (59) woont midden in Utrecht. “In de stad kun je het gevoel krijgen dat de natuur niet meer bestaat”, zegt hij. Maar vogels trekken zich daar niets van aan; zij vliegen overal naartoe waar ze voedsel en onderdak vinden. Dat intrigeert Hendriks. “Nederland is een fantastisch land voor wie van vogels houdt”, vertelt hij. “De Noordzeekust, de Wadden, de Zeeuwse Delta… En omdat je zo op je eigen land gericht bent, denk je vaak dat onze fauna uniek is.”

Getty Images

Na een reis in 2007 naar de Shetlandeilanden, gelegen boven Schotland, was hij echter verbaasd dat de vogels die bij ons leven ook daar voorkomen. Dat bracht hem op het idee om de hele Noordzeekust af te reizen en de vogels die er leven te fotograferen. Een flink project, waarmee hij zes jaar geleden is gestart.

Getty Images

Het resultaat van zijn reizen is het fraaie fotoboek Turn the tide. Anja Pleit en Renske Das, die als grafisch ontwerpers de vormgeving van het boek hebben verzorgd, vergezelden hem vaak op zijn reizen.

Getty Images

In het boek figureren vogels uit IJmuiden, van Texel en Ameland, maar ook bijvoorbeeld uit The Wash in Zuidoost-Engeland, van het Deense waddeneiland Mandø en de kust bij het Noorse Bergen. Van jan-van-genten tot goudplevieren, van zeekoeten tot papegaaiduikers. Op het wad, op de rotsen, op het strand, op het water. Een van zijn favoriete vogels is de dwergstern. “Het is zo’n aanwezig, mooi en sierlijk diertje. Je kunt deze zeldzame vogel in het voorjaar soms langs onze kust zien; vanaf het strand duikt-ie de zee in. Dat is zo mooi om te zien!”

Getty Images

Het boek is er niet alleen vanwege de mooie foto’s, zegt Hendriks, maar is ook een waarschuwing. Het vogelleven rond de Noordzee staat namelijk onder grote druk door de oprukkende industrie en drukke kuststeden, overbevissing, vervuiling en klimaatverandering.

Getty Images

Hoeveel weet u van vogels? Doe mee met de quiz: www.plusonline.nl/vogelquiz

Auteur 
  • Thijs Joosten