Dompel jezelf onder in de natuur bij Nijmegen

Getty Images

Het Rijk van Nijmegen omvat enkele van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het is heerlijk om hier een fiets- of wandeltocht te maken. Uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en stille vennetjes... een en al schoonheid. Een overzicht van de mooiste wandelgebieden in het Rijk van Nijmegen - én een zeer speciale e-bikeroute!

Hatertse en Overasseltse vennen

Je kijkt je ogen uit in de Hatertse en Overasseltse Vennen. Een kleurrijk schouwspel, waar in de zomer witte pluimen van wollegras en veenpluis je vriendelijk toewuiven. Aan het eind van de zomer ontspringt hier de prachtige paarse heide. En dan, in de herfst, zie je een rode gloed van planten en loof. Hartje winter zijn de groene dennen een lust voor het oog, en in de lente zie je de strakblauwe lucht weerspiegeld in het heldere venwater. Welk seizoen je ook kiest: de Hatertse en Overasseltse Vennen zijn prachtig om doorheen te wandelen. [ITEMADVERTORIAL]

Je parkeert je auto bij Restaurant St. Walrick en kiest vervolgens één van de prachtige wandelroutes die Staatsbosbeheer ooit heeft opgezet!

Getty Images

Struin over de Mookerheide

In Nederland is veel heidegrond te vinden, maar de Mookerheide is een speciaal geval. Machtige eiken, grazende galloway runderen, schilderachtige vergezichten: je kijkt hier je ogen uit. De Mookerheide is zo mooi vanwege de invloed van de voorlaatste IJstijd, die 160.000 jaar geleden plaatsvond. Voortstuwende gletsjers schiepen en soort oprollend tapijt van heuvels en dalen van zand, grind en keien, waardoor het huidige glooiende en kleurrijke landschap kon ontstaan. Dit gebied is uitermate geschikt voor een rustgevende wandeling. 

Je komt ook langs Landgoed Jachtslot de Mookerheid, gebouwd in 1903, en een ware trip terug in de tijd.

Getty Images

De Duivelsberg

Tussen Beek, Berg en Dal en de Nederlands-Duitse grens ligt de Duivelsberg. Het is eigenijk geen echte berg, maar een 76 meter hoge heuvel waar je heerlijk kunt wandelen met een topuitzicht. Dit is het gebied van de N70 natuurwandelroute, de iconische wandelroute van Nijmegen en omstreken.  Je wandelt langs bossen, polder, laantjes en rivieren en over acht heuvels, waaronder de Duivelsberg. Door de diversiteit van natuur en landschap zal je je geen ogenblik vervelen. 

Neem een keer de pont

Er valt volop te genieten aan en langs de Gelderse rivieren. Gelderland wordt beschouwd als de mooiste waterkant van Nederland. De Waal, de Maas, de Rijn en de IJssel stromen langs pittoreske plaatsjes, kastelen, musea en de leukste terrassen. Aan het water vind je bovendien een schat aan cultuurhistorisch erfgoed. Bouwwerken van de mens om de kracht van het water te beteugelen maar ook om zich te verdedigen tegen de vijand of om juist slim gebruik te maken van de kracht van het water.

Getty Images

Met al dat wandelen is het lekker om soms even te kunnen rusten. In het Rijk van Nijmegen varen een flink aantal pontjes en veerdiensten over de vele rivieren die het gebied rijk is: de Rijn en Nederrijn, de Waal, de Maas en het Pannerdensch Kanaal kronkelen als een ‘blauwe’ draad door het landschap. De meeste wandelaars of fietsers zullen dus op een gegeven moment wel over het water moeten. Een overzicht van alle pontjes, hun locaties, de prijzen en vaartijden voor je op een rijtje.

Pak de e-bike en probeer deze speciale route

Klinkt het vermoeiend, al die wandelingen over heuvels en dalen? Voor mensen die willen genieten van al dat moois, maar dat liever niet te voet doen, zijn er speciale e-bike routes aangelegd. Met een e-bike heb je eigenlijk altijd de figuurlijke ‘wind in de rug’, waardoor je met gemak over de heuvels fietst en alle tijd hebt om te genieten van dit rijke landschap. Deze routes zijn vaak wat langer dan 'gewone' fietsroutes en onderweg kom je langs verschillende oplaadpunten. Zo kun je dus gemakkelijk je e-bike opladen terwijl je zelf geniet van een lekkere lunch of een drankje. 

Getty Images

Op warmere dagen is het heerlijk toeven bij de Mookerplas. Je e-bike brengt je op deze route met een heerlijke bries langs het water, en dan dompel je je onder in de groene zee van Humensoord. Via Nijmegen-oost rijd je richting de dijken en uiterwaarden van de Ooijpolder en Millingerwaard. Na de vlakke wegen begint voor je e-bike de uitdaging nu echt. De bosrijke heuvels, met de bekende Zevenheuvelenweg, zijn met een gewone fiets best pittig, maar met de e-bike een genot om te rijden. 

Getty Images

Op deze route zijn de volgende oplaadpunten te vinden:

  • Herberg Restaurant ’t Zwaantje, Groesbeekseweg 106 Mook
  • Van der Valk Hotel De Molenhoek, Rijksweg 1 Molenhoek
  • Hotel Restaurant Konbanwa, Nijmeegsebaan 53 Heilig Landstichting
  • Oortjeshekken, Erlecomsedam 4 Ooij
  • HCR de Oude Molen, Molenweg 48 Groesbeek

Getty Images

Bron: Visit Nijmegen

Auteur 
  • David de Wilde