Mooie fiets- en wandelroutes in de omgeving van Nijmegen

Getty Images

In de buurt van Nijmegen vind je een grote verscheidenheid aan landschappen. Denk aan oude rivierlopen, uiterwaarden, kleiputten, moerassen en unieke rivierduinen. Ideaal voor een fijne fiets- of wandeltocht!

Fietsroute: rivierenroute via pontjes (40 km)

In de buurt van Nijmegen vind je een mooie pontjesroute. Je steekt maarliefst 3 rivieren over: de Waal, het Pannerdensch Kanaal en tenslotte de Rijn. Ook fiets je langs de Linge, de langste rivier van Nederland, en doorkruis je recreatiegebied De Bijland. Deze ligt dicht bij de Duitse grens en is erg populair bij watersporters. Een meer van 250 hectare in omvang met een eigen jachthaven en speedbootbaan. Ideaal om een dag te komen surfen, zeilen, zwemmen en vissen.[ITEMADVERTORIAL]

Ook rijd je door het Nationaal Landschap De Gelderse Poort. De oevergrond wordt langzaamaan teruggegeven aan de rivier, waardoor de natuur nieuwe kansen krijgt. Er komen plassen, moerassen en ruige bosjes bij. Ook voor de dieren een buitenkans: vissen, vogels en insecten vinden hier hun thuis. Langs de route zijn ook kuddes rode geuzen en konikpaarden te vinden!

Getty Images

Tip: sla bij knooppunt 80 rechtsaf om richting Fort Pannerden te fietsen, na een bezoek aan Fort Pannerden kan je de route weer vervolgen door richting knooppunt 80 te fietsen en daarna de route vervolgen richting knooppunt 89.

GPS Route Pontjes >>

Getty Images

Wanneer zijn de pontjes beschikbaar?

Veerpont Millingerwaard-Doornenburg | kievitsveerdiensten.com

In de maanden mei, juni en september vaart het pontje op zaterdagen, zondagen en feestdagen. In de maanden juli en augustus dagelijks

Veerpont Doornenburg-Pannerden | veerdienstdoornenburg.nl

Dit pontje vaart het gehele jaar van maandag t/m zondag. M.u.v. bepaalde feestdagen.

Getty Images

Veerpont Pannerden-Millingen aan de Rijn | kievitsveerdiensten.com

Dit pontje vaart het gehele jaar van maandag t/m zondag. M.u.v. bepaalde feestdagen.

Getty Images

De Ooijroute: langs de tichelgaten (37 km)

Langs deze prachtige fietstocht zie je de vele tichelgaten: kleine meertjes die ontstaan zijn door kleiwinning. Klei werd gebruikt om bakstenen te maken, en hoewel de meeste fabrieken nu gesloten zijn, zijn de schoorstenen nog altijd aanwezig.

Dit is waar de Rijn Nederland binnenkomt en via de Waal en Pannerdensch Kanaal vertakt. Er komen jaarlijks 150.000 ganzen overwinteren, en verder vind je er bevers, visarenden, en verschillende soorten vissen. Galloway's en konikpaarden grazen vredig in de vele uiterwaarden (gronden die gelegen zijn tussen een winterdijk en de bedding van een beek of rivier).

GPS Route Ooijroute >>

Getty Images

Wandelroute: N70 Natuurwandelen (16,0 km)

Op zoek naar een adembenemende natuurwandeling in de buurt van Berg en Dal bij Nijmegen? De N70 route heeft een rijke diversiteit en verschillende afstanden beschikbaar.

De N70 route in het Rijk van Nijmegen is uniek in Nederland. De N70 wandelroute loopt over 8 'bergen' door de glooiende bossen van Berg en Dal en omgeving. Je krijgt tijdens de wandeling een geweldig beeld voorgeschoteld: uitzicht over de polders, uiterwaarden en het rivierenlandschap van rivier de Waal en de Rijn. De N70 route is ontstaan in 1970; het natuurbeschermingsjaar. Sindsdien is het een favoriet van vele natuurliefhebbers, hardlopers, trail lopers en lange afstand wandelaars geworden. De totale N70 route is 16 kilometer lang en telt zo'n 375 hoogtemeters, en de route telt zo’n 500 traptreden! 

Getty Images

Volg de paaltjes, lantaarnpalen of verkeersborden met groene kop en dompel jezelf helemaal onder in deze natuurwandelroute in het Rijk van Nijmegen. 

Download de routebeschrijving en de N70 route map als GPS >>

Complete routebeschrijving op Visitnijmegen.com >>

De N70 natuurwandelroute is ook verkrijgbaar als gedrukte versie in de winkel bij de VVV Nijmegen.

Bron: Visit Nijmegen

Auteur 
  • David de Wilde