Feest aan Zee: uniek spektakel in Den Haag en Scheveningen

Getty Images

200 jaar geleden werd het eerste badhuis van Scheveningen opgericht. Reden voor een feestje, of beter gezegd: een groot spektakel. Van speciale attracties en optredens tot zandsculpturen en vuurwerkshows.

Feest aan Zee biedt een uitgebreide programmering voor jong en oud. Niet alleen groots vermaak en muzikale festiviteiten die de avonden tot in de late uurtjes vullen, maar ook exposities waarbij het ultieme gevoel van nostalgie wordt opgeroepen. Dit is er zoal te doen:

Ware kunst in het zand

Beeld u zich even een mooie lentedag in op het strand. Om u heen ziet u de mooiste zandsculpturen, ontworpen door topkunstenaars uit de hele wereld. Van 12 juni tot eind augustus is het Lange Voorhout in Den Haag het podium voor het 'World Championship Sand Sculpting'. In totaal verrijzen er circa tien grote kunstwerken uit het zand van 4 tot 5 meter hoog, elk met een eigen verhaal en creatief ontwerp. Op 12 juni maakt een vakjury de winnaar bekend. De zandkunstwerken zijn daarna nog vrij te bezichtigen tot eind augustus. Er zijn ook rondleidingen mogelijk op aanvraag. Het Lange Voorhout is toegankelijk voor kinderwagens, rolstoelen, rollators en scootmobielen. Lees hier meer over de zandsculpturen.

Prachtige klederdracht

In 2000 namen drie vrouwen in klederdracht uit Spakenburg de uitnodiging aan van 'Het Wilde Oog' – kunstenaarsduo Hans Lemmerman en Inge van Run – om de wereld van de kunst te betreden. De fotokunst, om precies te zijn. Ze lieten hun bekende decor en omgeving los. Geen molen, haven of dijkhuis, maar moderne settings; van Stedelijk Museum Amsterdam tot NS Arnhem. Drie Scheveningse vrouwen (Annie, Corrie en Tini) zijn in het kader van Feest aan Zee ook op avontuur gegaan. Het heeft een unieke fototentoonstelling opgeleverd van twee verschillende werelden die naast elkaar bestaan. Te zien t/m 18 mei in Muzee Scheveningen en van 13 november t/m 31 december in de Centrale Bibliotheek van Den Haag. Lees meer!

Tijdens Feest aan Zee is er nog veel meer te doen: een compleet overzicht.

Foto: Sanne Bakker

Auteur 
  • Yannick La Gordt Dillié