Het geheim van Noord-Brabant

Wat maakt Noord-Brabant zo bijzonder? Patissier, bakker en presentator Robèrt van Beckhoven leidt ons langs de mooiste plekjes van de gezelligste provincie van Nederland.

Dorp - Chic winkelen
“Ik ben geboren en getogen in Oisterwijk, dat is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Nederland. Dagjesmensen komen naar Oisterwijk voor de chique winkels, waaronder Mayke, de bekendste schoenenwinkel van Nederland, maar ook voor de natuur. De Kampina is vlakbij, een mooi natuurgebied met vennen, bossen en heide. Als klein jongetje ging ik daar met mijn broers heerlijk schaatsen of zwemmen. Mijn vader was ook bakker en werkte hard, maar op zondag ging hij regelmatig met ons in het bos wandelen. Dan namen we dennenappels en andere vondsten mee voor in de kijkdoos. Mooie herinneringen.”
www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/kampina

Wandelen - Utrechts Brabant
“Mijn vrouw en ik gaan graag wandelen. Een gebied waar we regelmatig komen is Landgoed De Utrecht in de Kempen. Dit bos- en heidegebied dankt zijn naam aan levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht, die dit gebied in 1898 als belegging ging ontginnen. Mijn vrouw is bioloog en wijst mij tijdens het wandelen altijd op bijzondere dier- en plantensoorten die mij anders nooit zouden zijn opgevallen. Onderweg kun je op het terras of voor de gezellige open haard van herberg In den Bockenreyder lekker bijkomen.”
www.landgoeddeutrecht.com

Uitgaan - Brabantse gezelligheid
“In het Brabantse land is het altijd gezellig. Wij Brabanders houden van goed eten en drinken en lekker uitgaan. Wij gaan regelmatig uit eten, onder andere in het sfeervolle Den Bosch en Breda. Maar Hofstede De Blaak in Tilburg is ons favoriete restaurant. De prijs-kwaliteitverhouding vind ik erg goed. Ik laat me graag verrassen door het verrassingsmenu, dat is altijd goed. Mijn vrouw is vegetariër en vaak krijg je dan een standaard geitenkaassalade voorgeschoteld, maar chef-kok Angelo Autiero doet heel creatieve dingen met groenten.”
www.hofstededeblaak.nl

Hightech - Duizenden lichtjes
“In onder andere Tilburg en Eindhoven vestigen nieuwe, innovatieve bedrijven zich in oude fabrieks­panden. Op het voormalige ­Philipsterrein Strijp S in Eindhoven zitten veel start-ups. Het is een kruisbestuiving tussen hightech, design en kunst. Uit die mix is het jaarlijkse lichtfestival Glow ontstaan. Elk jaar in november laten binnen- en buitenlandse kunstenaars en ontwerpers spectaculaire lichtinstallaties zien die met behulp van nieuwe technologieën tot stand zijn gekomen. Een week lang worden bezoekers ’s avonds via een wandelroute langs al die prachtige lichtinstallaties geleid. Ik ben er een paar keer geweest. Het is ­fantastisch, niet voor niets is Eindhoven de lichtstad.”
www.gloweindhoven.nl

Pretpark - Dwalen in het sprookjesbos
“Zoals zoveel Brabanders hadden wij vroeger toen de kinderen klein waren een seizoenskaart van de Efteling. Daar gingen we regelmatig naartoe. Lekker wandelen met de kinderwagen in het Sprookjesbos. Dat geldt ook voor de Beekse Bergen. Het mooie aan dat park is dat kinderen veel leren over het dierenrijk. Een luxe om twee van zulke leuke parken in de buurt te hebben.”
www.efteling.com, www.beeksebergen.nl

Natuur - Varen in de Biesbosch
“Ik kan enorm genieten van het water en de prachtige natuur van de Biesbosch. Er komen steeds meer bijzondere diersoorten voor: ­bevers, de zeearend en sinds kort ook de visarend. Vroeger namen we onze kinderen er weleens mee naartoe, maar tegenwoordig gaan we er soms met vrienden varen. Met een flesje vrolijkheid aan boord is dat heel gezellig.”
www.np-debiesbosch.nl

Workshop - Bakkersschort om
“Ook in Oisterwijk krijgt het ­industrieel erfgoed een nieuwe bestemming. In het monumentale pand van de oude leerfabriek zitten nu creatieve bedrijven en horeca. Ook onze bakkerij, café, restaurant en winkel zitten er. Door de hoge glazen ramen kunnen bezoekers een kijkje nemen in de brood- en banketbakkerij en zich verbazen over onze appelschilmachine. Samen met mijn team geef ik er ook workshops en cursussen voor thuisbakkers. Daarin komen alle facetten van het vak terug: van brood, chocolade en viennoiserie tot het maken van ijs. Het is niet zo dat je bij onze bakkerij een halfje wit bestelt en weer weg bent.”
www.bijrobert.nl

Lekkernij - Worstenbroodjes
“Bij een Brabantse lekkernij denken de meesten aan Bossche bollen. Die zijn natuurlijk heel lekker, maar het worstenbroodje wordt in onze provincie het meest gegeten. Alleen al in onze bakkerij verkopen we er duizenden per week. Overal waar ik voor lezingen of een presentatie kom, neem ik er een paar mee. Het geheim van ons recept? Haal gehakt bij een goede slager en gebruik meer varkens- dan rundergehakt. Ook moet er flink wat boter in het deeg, dan kun je lekker doorbijten.”

Museum - Sprekende beelden
“Ik hou meer van moderne dan van oude kunst. Vaak vind ik moderne kunst meer spreken en prikkelen. In mijn woonplaats Tilburg kom ik graag in museum De Pont. Dit museum voor hedendaagse beeldende kunst heeft een moderne entree, maar is gevestigd in een oude ­wolspinnerij. Tot de vaste collectie horen werken van Marlene Dumas, Ai Weiwei en Anish Kapoor.”
www.depont.nl

Oude vestingen - Ontsnapt in de boekenkist
“Heusden, Woudrichem… Noord-Brabant heeft tal van mooie oude vestingstadjes. Het zijn musea op zich. Mijn ouders moesten veel werken, maar één keer per maand namen ze ons in het weekend mee op een uitje. Zo gingen we naar Woudrichem en het nabijgelegen slot Loevestein. Daar werd het verhaal van Hugo de Groot en
zijn ontsnapping in de boekenkist verteld. Heel spannend.”
www.slotloevestein.nl

Sporten - Op de pedalen
“Van sporten komt helaas steeds minder, omdat ik op onregelmatige tijden werk. Maar ik probeer als het even kan op de fiets naar mijn werk te gaan, een tocht van 18 kilometer die onder andere door de bossen van de Kampina gaat. Noord-Brabant heeft goed aangelegde fietspaden en een wijdvertakt fietsknooppuntennetwerk. Vanuit Tilburg kun je ook mooi fietsen richting Dongen en Oosterhout. En ik ben nog altijd van plan om de fiets met de auto mee te nemen en bij Drimmelen een tocht te gaan maken door ­onder andere de Biesbosch.”