Het geheim van Overijssel

Wat maakt ­Overijssel zo ­bijzonder? ­Zangeres en ­presentatrice Marga Bult leidt ons langs de leukste plekjes van de groenste provincie van Nederland.

Marga Bult (61)

geboren in Lattrop, Overijssel, maakte furore met de groep Babe en werd in 1987 vijfde op het Euro­visiesongfestival met Rechtop in de wind. Ze treedt nog steeds op en is ambassadeur van ­Alzheimer Neder­land en Stichting ­Ambulance Wens.

Rust en ruimte: Onthaasten in Oost-Twente

“Het mooie, lommerrijke coulissenlandschap van Oost-Twente is ideaal voor een fiets-, wandel- of paardrijtocht. In de omgeving van Ootmarsum en Denekamp kun je heerlijk onthaasten. Niet voor niets zitten ’s zomers de campings en hotels er vol met mensen uit de Randstad. Ik woon al mijn hele leven in de regio, ook al moet ik voor mijn werk veel in het westen zijn. De rust en ruimte en het noaberschop ­zorgen voor balans in alle hectiek van het artiestenbestaan. Je kunt altijd de drukte opzoeken, maar rust ­vinden is vaak lastiger.”

Culinair: Perfectie bestaat!

“In het prachtige historische centrum van Zwolle zit restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer. Zij hebben koken tot kunst verheven. Ze serveren tongstrelende gerechten in een geweldige ambiance. Ze maken zelfs een amuse op je hand. Het is een ervaring om daar te eten. Perfectie bestaat! Nu is een driesterrenrestaurant niet voor iedereen weggelegd, maar in de bijbehorende winkel kun je ook met een bescheidener beurs slagen voor pure, culinaire producten.”
www.librije.com

Natuur: Lekker spetteren

“Toen onze drie kinderen klein waren, gingen we natuurlijk naar wat toen nog Ponypark Slagharen heette en naar Avonturenpark Hellendoorn. Maar varen of kanoën in het groene doolhof van natuurgebied de Weerribben vonden ze net zo leuk. Lekker spetteren op het water. Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Je vindt er sloten, rietvelden, moerasbossen en zeldzame planten- en vlindersoorten. Al dobberend luister je naar de karekiet en als je geluk hebt zie je een otter.”

Dorp: Hollands Venetië

“Onderdeel van de Weerribben is het dorp Giethoorn. Het bestaat uit prachtige oude boerderijen die van elkaar gescheiden zijn door sloten waar punters op varen en waar zich mooie bruggetjes overheen buigen. Het wordt wel ‘Hollands Venetië’ genoemd. Ik ben opgegroeid op een boerderij als oudste van zes kinderen. Als het vakantie was, gingen wij naar ‘Hinterhausen’, zeiden we altijd gekscherend. Er was zoveel werk te doen op ons erf dat we niet weg konden. Voor ons allereerste uitje reden we met het hele gezin in een klein autootje naar Giethoorn. Toen was het al een beetje toeristisch, maar tegenwoordig is het helemaal hot.”
www.giethoorn.com

Museum: Natura Docet

“Onze schoolreisjes gingen vroeger niet zo ver. Zo gingen we onder andere naar het zes kilometer verderop gelegen museum Natura Docet in Denekamp. Het is het oudste natuurhistorische museum van Nederland. Ik herinner me nog de opgezette dieren en de bijzondere collectie fossielen. Inmiddels is het in een modern jasje gestoken en heet het Wonderryck Twente. Je kunt er onder andere dwalen in het Funky Forest, een digitaal fantasiebos waar je de natuur in 3D kunt beleven.” www.wonderryck.nl

Bezinning: Canada op de Holterberg

“Als ik terugrijd uit het westen en ik passeer de IJssel, denk ik altijd: ja, ik ben er weer. De Sallandse Heuvelrug is een van de mooiste plekken van Nederland en dan met name de Holterberg. Als ik in de buurt ben, neem ik weleens de afslag op de A1, parkeer mijn auto en ga even wandelen. Het is er heuvelachtig met een groot heidegebied. Wat weinig mensen weten, is dat daar een Canadese begraafplaats ligt met graven van soldaten die in WO II hun leven voor de bevrijding van Oost-Nederland hebben gegeven. Het is een mooie, serene plek. Ik word er stil van.” www.canadesebegraafplaatsholten.nl

Picknicken: Kastelenweelde

“Overijssel heeft talloze oude kastelen en landgoederen, zoals landgoed Twickel bij Delden en de vier kastelen van Diepenheim. Op landgoed Singraven in Denekamp ben ik getrouwd. Een mooi statig huis met een koetshuis en een ­eeuwenoude watermolen. Lange tijd was dit de vaste plek waar ik met de kinderen picknickte als ze uit school kwamen. In de herfst zochten ze er kastanjes. Mijn ­dochter komt er nog steeds.” www.singraven.nl

Traditie: Poaskearls

“Het is niet alleen het groenste dorp van Nederland, Ootmarsum heeft ook een bijzondere cultuurhistorie, waaronder de paastradities. De Poaskearls zijn bijvoorbeeld echt een fenomeen. Dit zijn jonge ongetrouwde Ootmarsummers die gekleed in een beige regenjas en met een hoed op hand in hand door de straten lopen. Ze lopen door huizen en cafés heen en zingen paasliederen. Heel apart! Een traditie die terecht is uitgeroepen tot nationaal erfgoed.”

Evenement: Grote ballons

“In Oldenzaal heb ik mijn opleiding tot verpleegkundige gedaan en nog een tijdlang in het ziekenhuis gewerkt. Op het oude Erve Hulsbeek is later een enorm recreatieterrein van 230 hectare groot aangelegd met grote plassen. Je kunt er onder andere beachvolleyballen, paardrijden, klootschieten of skateboarden. ’s Zomers worden er evenementen georganiseerd zoals Fields of Joy en Twente Ballooning, een groot ballonvaartevenement. Je kunt er ook rustig werken: ­lekker op het terras naast de plas.” www.hethulsbeek.nl

Winkelen en cultuur: Gezellige terrasjes

“Ik sta nog steeds op de bühne en dan moet je er goed uitzien. In Enschede slaag ik altijd goed voor nieuwe kleren. Het centrum heeft veel gezellige terrasjes waar je tussen het winkelen door een kop koffie kunt drinken. Het Wilmink­theater is ook een aanrader. Met een mooie grote, maar intieme zaal.” www.wilminktheater.nl

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine september 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron(nen):